Α. Φλαμπουράρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κάνει σοβαρή, προγραμματική αντιπολίτευση (βίντεο)

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Newsroom (29/7/20) με τον Απόστολο Μαγγηριάδη και τον Αντώνη Αντζολέτο, αρχικά ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στα υγειονομικά μέτρα της κυβέρνησης την πρώτη περίοδο και την αλλαγή της στάσης του, ιδιαίτερα τώρα.

Απάντησε πως η υγειονομική κρίση λόγω πανδημίας πηγαίνει χέρι-χέρι με την οικονομική κρίση: «ένα πρόβλημα που είχαμε θέσει εξ αρχής ήταν πως για να μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία είναι απαραίτητο να παρθούν και μέτρα στην οικονομία. Διαμορφώσαμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα για να στηριχθεί η εργασία, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η στήριξη των οποίων θα συνέβαλλε ώστε να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι συνέπειες της πανδημίας. Η κυβέρνηση δεν έκανε αυτή την επιλογή, παρόλα αυτά εμείς στηρίξαμε την κυβέρνηση στην αρχή, ωστόσο αναπτύξαμε κριτική διάθεση στις επιλογές της έτσι ώστε υπεύθυνα να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισης της πανδημίας και όχι για να αξιοποιήσουμε μικροκομματικά αυτή τη μεγάλη παγκόσμια κρίση».

Ο κ. Φλαμπουράρης για το θέμα της μάσκας τόνισε πως στην αρχή, επειδή δεν υπήρχε επαρκής προμήθεια μασκών, η γνώμη της αρμόδια επιτροπής και της κυβέρνησης διαρκώς άλλαζε σχετικά με τη χρησιμότητά της, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην πείθονται για την αναγκαιότητά της.

Στη συνέχεια και σε ερώτηση για το αν είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μη στηρίξει εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο πρώην Υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως τα ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά της δε στηρίζουν τα συμφέροντα αυτών των εργαζόμενων. Αυτό αποδεικνύεται από τα ελλιπή μέτρα που έχουν παρθεί, αφού δεν στηρίζουν την εργασία, δεν στηρίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ εξαγγέλλονται και υλοποιούνται με το σταγονόμετρο. Λόγου χάρη δεν έχουν δοθεί δανειοδοτήσεις σε επιχειρήσεις, δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από τις τράπεζες για να μπορούν να εκκινήσουν την λειτουργία τους και οι λόγοι δεν είναι μόνο γραφειοκρατικοί, είναι επιλογή της κυβέρνησης μιας και δεν επιβάλλει στις τράπεζες να προχωρήσουν με ταχύτητα σε δανειοδότηση των επιχειρήσεων που πραγματικά το έχουν ανάγκη και αυτό αφορά πολλούς κλάδους όπως τον τουρισμό, αλλά και τα έργα υποδομής των οποίων έχει σταματήσει η υλοποίησή τους.

Ο κ. Φλαμπουράρης όταν ρωτήθηκε γιατί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δε ζητάει εκλογές, απάντησε πως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δε θα κάνει αυτά που έκανε η ΝΔ μιας και δε συνιστούν σοβαρή πολιτική. «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κάνει σοβαρή, προγραμματική αντιπολίτευση ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει κι αντιπαλεύει όλα τα λάθη της κυβέρνησης που στοιχίζουν στον ελληνικό λαό».

Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί πως ο κόσμος το επόμενο διάστημα βιώνοντας τις συνέπειες των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης θα καταλάβει τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν και έτσι θα αλλάξει η εικόνα, ενώ αναφερόμενος στη σκανδαλολογία μέσω κασετοπειρατείας επισημαίνει πως «θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση μιας και είναι αποπροσανατολιστική από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας κι αυτό το καταλαβαίνει κάθε Έλληνας κι Ελληνίδα»

Στις ερωτήσεις σχετικά με τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φλαμπουράρης επισήμανε «τη σπουδαιότητα της στρατηγικής και του οδικού χάρτη που χαράσσεται και υλοποιείται, ενώ είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστική επαφή των μελών, των στελεχών και του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο και τον κοινωνικό τους χώρο. Είναι μια δύσκολη όμως απαραίτητη δουλειά.» Πρόσθεσε δε ότι «μέρος της επαφής αυτής ίσως χάθηκε το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο βελτιώθηκε στη συνέχεια και πλέον ανακτάται με τις περιοδείες των στελεχών του κόμματος, πρακτική που θα συμβάλει στη συνειδητοποίηση και στη συσπείρωση και στην ανάληψη της εξουσίας, όποτε κι αν γίνουν εκλογές.»

Τόνισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ως ουσιαστικό στοιχείο του τη ριζοσπαστική αριστερά που με το πολιτικό της πρόγραμμα, με τη διεύρυνση που επιδιώκει, με τη συμμετοχή μελών του προοδευτικού χώρου, θέλει να συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δημοκρατικό μέτωπο, το οποίο θα αποκρούει τις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης έτσι ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει με ουσιαστικούς όρους την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ απάντησε: τώρα που η κ. Γεννηματά έχει «στυλώσει τα πόδια, αυτό θα κριθεί από την κοινωνία». Συνεχίζοντας ανέφερε πως «η εικόνα στη βουλή, λόγου χάρη, με το νόμο για τις συναθροίσεις και την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου χωρίς κανένα στοιχείο, όπου το ΚΙΝΑΛ έμεινε μόνο να το ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ δε θα είναι για καιρό ανεκτή από τον ίδιο το δημοκρατικό κόσμο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα