Τόσκας:Ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ειδομένη σε 1-2 εβδομάδες

 κατάλογοςΟ αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας,μιλώντας στο mega,έκανε λόγο για ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ειδομένη σε 1-2 εβδομάδες αποκλείοντας το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης.

Συγκεκριμένα,ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν κάποιοι πρόσφυγες που γυρνάνε προς τα πίσω, αλλά και κάποιοι που πάνε το βράδυ στους καταυλισμούς για να κοιμηθούν και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως εξήγησε, είναι να πειστούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει, με ευθύνη χωρών που βρίσκονται στα βόρεια, και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ελληνικών αρχών να πάνε στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν τη στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

«Δεν είναι εύκολη η κατάσταση εκεί. Υπάρχει πολύς κόσμος. Εμείς έχουμε υποδομές σε ένα κορδόνι καταυλισμών γύρω στα 15-20 χιλιόμετρα παραπίσω. Μιλάω για Χέρσο, για Πολύκαστρο, για Διαβατά και φτιάχνουμε συνεχώς νοτίως της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το να τους πείσουμε δεν γίνεται με δακρυγόνα. Το 50% είναι γυναίκες και παιδιά», είπε ο κ. Τόσκας, ενώ και σε άλλο σημείο ανέφερε: «Με βίαιο τρόπο δεν γίνεται και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο».

Επισήμανε, πάντως, ότι δεν είναι εύκολο να πειστούν οι πρόσφυγες, αναφέροντας ενδεικτικά: «Στο λιμάνι του Πειραιά προσπαθούσαμε χθες επί 5 ώρες να επιβιβάσουμε κόσμο για να τους πάμε σε καταυλισμό στον Άγιο Ανδρέα. Δεν ήθελαν να μπουν στα λεωφορεία γιατί ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη. Δεν είναι ενημερωμένοι,υπάρχουν και τα διάφορα κυκλώματα».

Αναγνώρισε ότι «είναι πολλοί αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν» την αγωνία των προσφύγων, σημειώνοντας ότι από τον Γενάρη έχουν συλληφθεί 68 διακινητές.

Πέρα από το πρόβλημα της συγκέντρωσης του μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Ειδομένη, ο κ. Τόσκας εκτίμησε ότι «ελέγχεται σχετικά η κατάσταση με τους διάφορους καταυλισμούς που συνεχώς φτιάχνονται».

Σε ό,τι αφορά τις ροές από την Τουρκία είπε ότι συνεχίζονται, εκτιμώντας ότι η Άγκυρα «προσπαθεί να διαπραγματευτεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής», ενώ δήλωσε ότι δεν έχουν δημιουργηθεί νέοι διάδρομοι ούτε μέσω Αλβανίας ούτε μέσω Ιταλίας.

«Απλά η Αλβανία μπήκε και αυτή στη νοοτροπία των χωρών εκείνων που μαζί με την Αυστρία πρωτοστατούν να φτιάξουν μια διαφορετική Ευρώπη που δεν σέβεται και δεν υπολογίζει», υπογράμμισε.

Για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ, τέλος, ο κ. Τόσκας είπε ότι έχει αρχίσει αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της. «Θα δούμε μόλις ολοκληρωθεί η εφαρμογή τι αποτελέσματα θα έχει», σημείωσε.

Σχετικά Νέα