«Όχι» στην ιθαγένεια Ελλήνων Εβραίων λέει η Νέα Δημοκρατία

Νέο ζήτημα προκύπτει, καθώς η Νέα Δημοκρατία λέει «όχι» στους Έλληνες Εβραίους που με τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  ανακτούν την ελληνική ιθαγένεια που οι πρόγονοί τους απώλεσαν την περίοδο της Κατοχής.

Συγκεκριμένα, μετά το «όχι» της στο πόρισμα της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές, επανέρχεται με νέο «όχι», αυτή τη φορά ενάντια στην τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την απόδοση ιθαγένειας σε κατιόντες συγγενείς Ελλήνων Εβραίων που την απώλεσαν την περίοδο της Κατοχής.

Κατά την ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε να την ψηφίσει, δηλώνοντας απλά «παρών».

Η τροπολογία για την ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από Έλληνες Εβραίους  αναφέρει:

«Υπάρχουν σήμερα Εβραίοι της διασποράς που είχαν την ελληνική ιθαγένεια από τη γέννησή τους, αλλά την απώλεσαν βίαια από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατά την περίοδο 1941-1944 (…) και με την προτεινόμενη ρύθμιση, διασφαλίζεται ότι το δικαίωμα και των κατιόντων όσων πληρούσαν τις προϋποθέσεις της παραπάνω διάταξης, αλλά απεβίωσαν πριν αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, ώστε να ανακτηθεί ο διαρραγείς, εξαιτίας της ναζιστικής κατοχής, δεσμός της οικογένειάς τους με την Ελληνική Πολιτεία».

Μετά την “κάλυψη” στους Γερμανούς και το «όχι» στις κατοχικές αποζημιώσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να προβληματίζει με τη στάση της, αρνούμενη ένα αίτημα με ιστορική, ηθική και νομική βάση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα