Το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών βασικό «εργαλείο» για την τόνωση της ρευστότητας

 Σε αλλεπάλληλες κινήσεις τόνωσης της ρευστότητάς τους αξιοποιώντας το χαρτοφυλάκιό τους προχωρούν οι τράπεζες.

Μετά την Εθνική Τράπεζα με την άντληση 750 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης καλυμμένου ομολόγου τη σκυτάλη πήρε η Alpha Bank την περασμένη Πέμπτη αντλώντας 250 εκατ. ευρώ μέσω της τιτλοποίησης ναυτιλιακών δανείων. Σειρά παίρνει η Eurobank η οποία μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα έχει προχωρήσει στην έκδοση καλυμμένου ομολόγου με στόχο την άντληση περί των 500 εκατ. ευρώ. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν πως στελέχη της τράπεζας έχουν ξεκινήσει Roadshow σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την προώθηση της έκδοσης.

Σε ο,τι αφορά την Alpha Bank, συνολικά έχει αντλήσει 2,25 δισ ευρώ μέσα από δύο εκδόσεις ενώ έχει διαθέσει στην αγορά και δύο τιτλοποιήσεις. Η πρόσφατη τιτλοποίηση ναυτιλιακών απαιτήσεων που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Citi ήλθε σε συνέχεια της αρχικής έκδοσης τιτλοποίησης ναυτιλιακών δανείων ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχε πραγματοποιηθεί το 2014.

Ρευστοποιήσεις ακινήτων

Τα τραπεζικά ιδρύματα επιχειρούν παράλληλα να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους λόγω αθέτησης των συμβάσεων leasing – και όχι μόνο – επισπεύδοντας τη διαδικασία του πλειστηριασμού τους.

Προ μίας εβδομάδας η Εθνική Τράπεζα γνωστοποίησε ότι πρόκειται να διενεργήσει δημόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, με κλειστές προσφορές, για την πώληση 131 ακινήτων σε όλη τη χώρα ενώ ήδη η Τράπεζα Πειραιώς έχει καθιερώσει ηλεκτρονικές δημοπρασίες για να πουλάει τα δικά της ακίνητα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες δρομολογείται να γίνει ακόμα μία δημοπρασία.

Παράλληλα επιταχύνεται η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ήδη Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank έχουν ανεβάσει πλειστηριασμούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να δρομολογηθεί η εκτέλεση τους και έπειτα η Εθνική.

Στο μεταξύ τρέχει και η διαδικασία πώλησης υποχρεώσεων leasing από τον εκκαθαριστή PQH της ATE Leasing.

«Επίθεση» σε τρία μέτωπα

Συνολικά τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει «επίθεση» σε τρία μέτωπα σε μία προσπάθεια να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις πιέσεις που ασκούν η εποπτική αρχή SSM και οι δανειστές της χώρας προκειμένου να περιορίσουν την μαζική έκθεση τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντός των στόχων που έχουν τεθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, α) ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από τον ερχόμενο μήνα παρά τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις που ενεργοποίησαν νέες ασφυκτικές πιέσεις απ’ τον Επόπτη, β) ενεργοποιείται σχέδιο για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, και γ) επιταχύνονται οι πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων.

 

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα