

Την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να ενταχθούν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο στον διευρυμένο εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως αυτή εκφράστηκε σήμερα με δηλώσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη αλλά και μέσα από δημοσιεύματα στον Τύπο τις προηγούμενες μέρες σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου σημειώνοντας ότι «υποκρύπτει έναν σοβαρό κίνδυνο, την αποδυνάμωση των τριών συλλογικών αγωγών που αναμένονται να συζητηθούν στον Άρειο Πάγο στο τέλος του 2025».
«Η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της «διεύρυνσης» των κριτηρίων ένταξης στην πλατφόρμα, παραδέχεται σιωπηρά την αποτυχία της ως τώρα, ενώ προωθεί τη μετατροπή των δανείων σε ευρώ, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τα συμφέροντα των τραπεζών. Αυτό συντελείται ενώ επί μήνες οι τράπεζες πιέζουν τους δανειολήπτες να μετατρέψουν τα δάνειά τους, χωρίς ουσιαστική προστασία» σημειώνει ο ΣΥΔΑΝΕΦ.
Παράλληλα, όπως αναφέρει, «η προωθούμενη ρύθμιση, που επιτρέπει την υπαγωγή των οφειλών σε ελβετικό φράγκο στην πλατφόρμα, υποκρύπτει έναν σοβαρό κίνδυνο: την αποδυνάμωση των τριών συλλογικών αγωγών που αναμένονται να συζητηθούν στον Άρειο Πάγο στο τέλος του 2025. Και αυτό διότι ο όρος παραίτησης από ένδικα μέσα, που εμπεριέχεται στις ρυθμίσεις της πλατφόρμας, αναγκάζει τους δανειολήπτες να εγκαταλείψουν κάθε δικαστική διεκδίκηση.
Η “τιμωρία” του να είσαι συνεπής
«Οι δανειολήπτες που αποπλήρωσαν με τεράστιες θυσίες δάνεια σχεδόν διπλάσια του αρχικού ποσού, εξαιτίας της καταχρηστικής ρήτρας συναλλάγματος, μένουν ξανά απροστάτευτοι. Αντί η κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη συνταγματική ισότητα και να προστατεύσει τη συνέπεια, επιβραβεύει τη μονομερή λογική των τραπεζών» επισημαίνει ο Σύλλογος για τις 70.000 δανειακές συμβάσεις, στις οποίες εμπλέκονται, όπως διευκρινίζει, τουλάχιστον 140.000 φυσικά πρόσωπα.
Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των δανείων αυτών που εκταμιεύτηκαν την εποχή της κρίσης είναι μη εξυπηρετούμενα, λόγω της μεταβολής της ισοτιμίας ευρώ/ελβετικού φράγκου, ενώ σύμφωνα με τον ΣΥΔΑΝΕΦ όσα δάνεια εμφανίζονται ως εξυπηρετούμενα, αυτό οφείλεται σε αλλεπάλληλες ρυθμίσεις με δυσβάσταχτους όρους, που παρατείνουν στο διηνεκές την αποπληρωμή.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου δανειοληπτών που χρόνια τώρα επιζητούν μια δίκαιη λύση ζητούν από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο «να νομοθετήσει την επαναφορά όλων των δανείων στην ισοτιμία της ημέρας εκταμίευσης». Παράλληλα αναμένουν, όπως αναφέρουν, την πρόσκληση σε ανοιχτό διάλογο ενώ υπενθυμίζουν το αίτημά τους «να απευθυνθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποστέλλοντας προδικαστικό ερώτημα, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση, ώστε να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λύση – όπως συνέβη σε άλλες χώρες της Ε.Ε».
Καταλήγοντας στην ανακοίνωση του ΣΥΔΑΝΕΦ τονίζονται τα ακόλουθα: «Σε ένα κράτος δικαίου δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων. Ούτε η Δικαιοσύνη μπορεί να ενεργεί κατά το δοκούν – υπέρ των ισχυρών, και σε βάρος των πολιτών».
Σχετικά Νέα
Eurostat: Ανάπτυξη 0,3% για την ευρωζώνη και την ΕΕ στο α’ τρίμηνο του 2025
Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2025, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο.
ΣΕΣΜΑ: Προτάσεις για έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό αναπτυξιακό νόμο
Τις προτάσεις του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νέου.
Η Fais Group απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή στην Gencom Ltd
Την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία Gencom Ltd με έδρα τη Λευκωσία ανακοίνωσε η.
ΔΥΠΑ: Ξεκινά η υποβολή προγραμμάτων για 10.000 ανέργους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και άστεγους
Σήμερα, Πέμπτη 15 Μαΐου, ξεκινάει η δυνατότητα υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από παρόχους κατάρτισης, ενταγμένων.