Τουρκικές απειλές με «casus belli» για τα 12 μίλια στο Αιγαίο

Σαφή προειδοποίηση προς την Αθήνα ότι πιθανή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια θα αποτελέσει αφορμή πολέμου – casus belli για την Άγκυρα, απηύθυνε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί σκληρές δηλώσεις από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ οι τουρκικές απόψεις παρουσιάστηκαν το πρωί της Τρίτης, στον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Πέτρο Μαυροειδή.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους συνεργάτες του εκτενή διάλογο για την τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο Πέλαγος η οποία όπως είπε «θα γίνει με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και όχι με Προεδρικό Διάταγμα». Ζήτησε επίσης να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες επίσκεψής του στην Τουρκία καθώς έχει προσκληθεί από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η δημόσια αντιπαράθεση για τα χωρικό ύδατα φαίνεται ωστόσο ότι αποπροσανατολίζει την προσοχή από την ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε υψηλού συμβολισμού κινήσεις τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Συγκεκριμένα η διακήρυξη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης από τις 8 Ιουνίου 1995 περιέχει μια απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και είναι σε πλήρη ισχύ ακόμη και σήμερα δήλωσε δημόσια ο κ. Ακσόι, τονίζοντας ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχθεί κανένα βήμα που δεν βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση στο Αιγαίο όπου και οι δύο χώρες έχουν αντικείμενες ακτές».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αυτό περίπου ήταν το μήνυμα που μεταφέρθηκε στον κ. Μαυροειδή. Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε νωρίτερα την Αθήνα για λαϊκισμό ως προς το ζήτημα των 12 ν.μ.. «Όποτε η Ελλάδα δημιουργεί ένταση εμείς δίνουμε την κατάλληλη απάντηση», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας παραπέμποντας και αυτός στις αποφάσεις της τουρκικής Βουλής που οδήγησε στην πολιτική του casus belli των τελευταίων 23 ετών.

Απάντηση ΥΠΕΞ

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έστειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας», τόνισε στη συνέχεια με δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην «εμπρηστική» αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

Οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας

Με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις των Τούρκων στο «καυτό» μέτωπο αυτό της Ανατ Μεσογείου. Οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να στείλουν το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ κοντά στην Κύπρο πριν από τις 15 Νοεμβρίου περίπου όταν υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση της ExxonMobil στο οικόπεδο 10.

Στην κυπριακή κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία για τα αποτελέσματα αυτής της γεώτρησης στον στόχο Δελφίνη, η επεξεργασία των οποίων θα οδηγήσει και στον επόμενο στόχο περί τα μέσα Ιανουαρίου. Από τις πληροφορίες που διακινούνται η μετάβαση του ακόμα ελλιμενισμένου Φατίχ στην περιοχή ανάμεσα σε Κατεχόμενα και Τουρκία θεωρείται n πιο πιθανή εξέλιξη.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι πολυεθνικές εταιρείες που εμφανίζεται να συνεργάζονται για τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις του Φατίχ την κατάσταση που επικρατεί.

Την ίδια στιγμή το Barbaros συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά μετακινείται ανάμεσα στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα όπου περιπολεί η φρεγάτα Σαλαμίς.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα