Τελικά με θετικό πρόσημο έκλεισε το ΧΑ

Μετά από μία άνευρη και ιδιαιτέρως ευμετάβλητη συνεδρίαση, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να κλείσει με κέρδη και κοντά στις 780 μονάδες, χωρίς μάλιστα να έχει τη στήριξη αρκετών δεικτοβαρών τίτλων του.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,77% στις 777,08 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 769,68 μονάδων (-0,19%) και 780,98 μον. (+1,27%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 28,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,68%, στις 2.028,82 μονάδες, ενώ στο -1,40% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.268,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,08% στις 926,45 μονάδες.

Το ΧΑ σήμερα έκανε το κλείσιμο που “χρώσταγε” από την Παρασκευή, όταν και οι πωλητές έδωσαν ένα βίαιο “χαστούκι” στις δημοπρασίες, στερώντας τη διάσπαση της αντίστασης του KMO 200 ημερών (790). Σήμερα οι αγοραστές προσπάθησαν να “πάρουν το αίμα τους πίσω”, μια αποστολή που είχε αρκετές προκλήσεις ενδοσυνεδριακές, αλλά το χαμηλό της συναλλακτικής δραστηριότητας δεν άφησε πολλά περιθώρια προσδοκιών.

Όπως μάλιστα ανέφερε σήμερα η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, μόνο η κατοχύρωση των 780 μονάδων την εβδομάδα που άνοιξε σήμερα, μπορεί να αλλάξει αυτή την αρνητική εικόνα και να δώσει ελπίδες για κίνηση των τιμών προς τις 805 μονάδες. Σε διαφορετική περίπτωση η επαναφορά του δείκτη στις 757 μονάδες είναι πολύ πιθανή.

Πάντως, η γενική αίσθηση της αγοράς είναι ότι οι επενδυτές διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις, οι οποίες σχετίζονται και με την πολιτική κατάσταση, καθώς δεν λείπουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών μέσα στο επόμενο 12μηνο. Βέβαια, όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr, τα σενάρια που έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύσσει εκλογές το Φθινόπωρο, μάλλον απομακρύνονται οριστικώς, αλλά το πολιτικό κόστος της συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό των Σκοπίων φαίνεται ότι συντηρεί όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Έτσι, το κλίμα στην εγχώρια αγορά παραμένει υποτονικό, όπως είναι και η εικόνα στην αγορά ομολόγων. Αν και οι αναλυτές επεσήμαναν πως το σχέδιο για το ελληνικό χρέος μειώνει σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας με την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου του EFSF καθώς και της περιόδου χάριτος για 10 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι το τρέχον ρίσκο στα 10ετή ομόλογα υποχωρεί και θα τα “φέρει” πιο κοντά στα 10ετή πορτογαλικά, η σημερινή αντίδραση της αγοράς δείχνει πως η δεύτερη ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup διατηρεί την επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

Πάντως, όπως αποκαλύπτει το Capital.gr, ήδη το επιτελείο του ΟΔΔΗΧ από την Παρασκευή βρίσκεται στο City προκειμένου να παρουσιάσει το νέο “βιώσιμο” προφίλ του ελληνικού χρέους σε funds και επενδυτικές τράπεζες με στόχο την προετοιμασία των επόμενων κινήσεων “σε ένα περιβάλλον ψύχραιμου σχεδιασμού για το μέλλον” για τις επόμενες εκδόσεις ελληνικού δημόσιου χρέους.

Στις προθέσεις του Οργανισμού είναι να διερευνήσει τις δυνατότητες για μία νέα μακράς διάρκειας έκδοση εντός του Ιουλίου, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι οι επιτοκιακές αποδόσεις θα κινηθούν σταθερά χαμηλότερα μέχρι τότε.

Σύμφωνα με την εκτίμηση στελεχών του Οργανισμού, η σύνθεση του ελληνικού δημόσιου χρέους μετά την ολοκλήρωση της υλοποίησης των αποφάσεων του Eurogroup θα καταστήσει την Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα περίπου… “μοναδική” στην Ευρωζώνη, όσον αφορά το χαμηλό ετήσιο ύψος των δαπανών εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ και η Alpha Bank ξεχώρισαν σήμερα με τα κέρδη της τάξεως του 3,71% και 3% αντιστοιχα που κατέγραψαν, αν και βρέθηκαν και υψηλότερα ενδοσυνεδριακά, με τις Σαράντης, ΟΤΕ, Βιοχαλκο και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%. Τα κέρδη των Εθνική, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων και Eurobank ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ, με τον τελευταίο μάλιστα να “μαζεύει” στο τέλος τα κέρδη έως 2,93% που κατέγραψε ενδοσυνεδριακά.

Στον αντίποδα, άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΕΧΑΕ, Φουρλή, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ, με τις ΕΕΕ, Motor Oil, Aegean, Τιτάν και Λάμδα να κλείνουν με περιορισμένες απώλειες. Χωρίς μεταβολή οι Grivalia και Jumbo.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα