Σημαντική και εφέτος η ελληνική παρουσία στην κορυφαία έκθεση τουρισμού

Άνοιξε τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού (ΙΤΒ) στο Βερολίνο, που θεωρείται η η διεθνώς μεγαλύτερη και έως την ερχόμενη Κυριακή οι περίπου 11.000 εκθέτες θα παρουσιάσουν πρώτα στους ειδικούς του κλάδου και από το Σάββατο στο ευρύ κοινό τα τουριστικά τους προϊόντα. Πλούσια και εφέτος η ελληνική παρουσία.
Οι Έλληνες εκθέτες
Η ελληνική παρουσία κυμαίνεται περίπου στα περσινά επίπεδα. Το ελληνικό περίπτερο περιλαμβάνει 81 εκθέτες σε κοινό χώρο. Μαζί με τους εκθέτες που έχουν ξεχωριστά περίπτερα ο συνολικός αριθμός πλησιάζει τους 90. Στην ΙΤΒ συμμετέχουν οι ελληνικές περιφέρειες, μεμονωμένοι τουριστικοί προορισμοί, τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρίες. Ήδη από σήμερα έχουν ξεκινήσει τις επαφές τους, το λεγόμενο spin network, με ξένες εταιρίες.
Συναντήσεις θα πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της ΙΤΒ και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά που θα παραμείνει στο Βερολίνο για όλο το διάστημα της έκθεσης. Για τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τους μεγάλους τουρ οπερέιτορ όπως η TUI και η Thomas Cook. Παρουσία της κ. Κουντουρά και του εντεταλμένου της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία δήμων και περιφερειών, του υφυπουργού Νόρμπερτ Μπάρτελ, η Κρήτη και το κρατίδιο Μέκλεμπουργκ θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού.
Η χθεσινή πρώτη μέρα και το ελληνικό πρωινό
Το άσπρο και το γαλάζιο χρώμα της Ελλάδας καλύπτει ένα χώρο 870τμ στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση, που άνοιξε εχθές τις πύλες της στο Βερολίνο της Γερμανίας, προσφέροντας με …το «Καλημέρα» γεύσεις από ελληνικό πρωινό.
Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους σε ένα τραπέζι γεμάτο χρώματα και αρώματα της Ελλάδας: τυροπιτάκια, λουκουμάδες, μέλι, ελιές χαλβάδες, κριτσίνια, παξιμάδια και πολλά άλλα προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Βερολίνο. Πρόκειται για την πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος «Ελληνικό πρωινό», που άρχισε το 2012.
Όπως είπε η υπουργός Τουρισμού, η Ελλάδα είναι ο πιο κατάλληλος προορισμός για αυθεντικές εμπειρίες, ενώ η γαστρονομία είναι συνδεμένη με τις ρίζες της Ελλάδας καθώς το οικογενειακό τραπέζι είναι το σημείο γύρω από το οποίο οι οικογένειες μοιράζονται αναμνήσεις, γεύσεις και εικόνες. «Οι τουρίστες, όταν δοκιμάζουν τα αρώματα και τις γεύσεις της Ελλάδας, μεταφέρουν την εμπειρία τους στο εξωτερικό και γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας, διαφημίζοντας και προβάλλοντας τον προορισμό και τα προϊόντα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κουντουρά.
«Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν περισσότερα από 1200 ξενοδοχεία από όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Ελληνικό πρωινό”. Η τάση είναι ανοδική και αναπτύσσεται σταθερά. Το “Ελληνικό πρωινό” απαριθμεί πάνω από 44 τοπικά σύμφωνα, που έχουν γίνει μεταξύ ξενοδόχων, παραγωγών και αγροτών για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της τοπικής γαστρονομίας, μέσα από συνταγές αλλά και μέσα από τα ίδια τα προϊόντα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Σε καλά επίπεδα και το 2019 ο τουρισμός από Γερμανία
Την εκτίμηση ότι και το 2019 θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο από Γερμανία τουρισμό, εξέφρασε η Βίκυ Στρούμπου, προϊσταμένη της υπηρεσίας ΕΟΤ Γερμανίας, σημειώνοντας ότι η αύξηση θα είναι διψήφια σε αριθμό.
«Το 2018, σε σχέση με το 2017, σημειώθηκε αύξηση που άγγιξε το 24%», είπε η κ. Στρούμπου και συνέχισε: «η αύξηση αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες όχι μόνο των tour operators αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Φέτος εκτιμάμε ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά αλλά θα είναι δύσκολο να σημειωθεί η ίδια αύξηση».
 
Πηγές   ΑΠΕ-ΜΠΕ , Deutsche Welle

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα