Σημαντικά κέρδη στην Ασία

Κέρδη κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές, μετά την ισχυρή ανάκαμψη στη Wall Street, με τις αρχικές ανησυχίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να αποδεικνύονται πρόσκαιρες.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei σημείωσε άνοδο 1,5%, μετά το τριήμερο πτωτικό σερί, που οδήγησε τον δείκτη σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Οι περισσότεροι κλάδοι βρέθηκαν σε θετικό έδαφος, παρά την ενίσχυση του γιεν. Ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 1% για να διαμορφωθεί στις 1.719,27 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα και στην Αυστραλία, όπου ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε επίσης 1,15%, ενώ και στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με ισχυρή άνοδο 1,75%.

Tα χρηματιστήρια στην ηπειρωτική Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και στο Βιετνάμ είναι κλειστά, λόγω αργίας.

Στη Wall Street, οι δείκτες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις λαμβάνοντας ώθηση από τον τραπεζικό και τεχνολογικό κλάδο, που κατάφεραν να αναστρέψουν το αρχικό αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,03% ή 253 μονάδες, ο ευρύτερος S&P κέρδισε 35,69 μονάδες ή 1,34% και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,86% ή 130,1 μονάδων.

Σημειώνεται ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναζωπυρώνοντας τις εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός ενισχύεται μετά από μία παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας. Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% τον Ιανουάριο έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters και τον τοποθετούσαν στο 0,3%. Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,2%, όπερ σημαίνει πως πρόκειται για την ταχύτερη άνοδο του αμερικανικού πληθωρισμού τα τελευταία 5 χρόνια.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν 2,1%, ενώ οι δομικές τιμές αυξήθηκαν 1,8%. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 1,9%, με τις δομικές τιμές να ενισχύονται 1,7%.

Ο συνδυασμός δε του υψηλού πληθωρισμού με τις χειρότερες των εκτιμήσεων λιανικές πωλήσεις που, δημιούργησε ένα δυνατό κοκτέιλ ανησυχιών στους επενδυτές.

Οι φόβοι για αύξηση των επιτοκίων με πιο γρήγορους ρυθμούς, λόγω της ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων, ήταν αυτοί που πυροδότησαν το πρόσφατο sell-off στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα