ΠΓΔΜ: Λήγει σήμερα η διορία στην αντιπολίτευση, συνεχίζονται οι διεργασίες

Ημέρα εξελίξεων είναι η σημερινή για την ΠΓΔΜ και τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία που έχει δώσει ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τους βουλευτές του VMRO για να αποφασίσουν αν θα πουν «ναι» ή «όχι» στην υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο της χώρας του.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή (80 από τους 120 βουλευτές). Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει τέτοια πλειοψηφία και για να την εξασφαλίσει πρέπει να λάβει τη στήριξη ορισμένων βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας.

Η κυβερνητική πλειοψηφία του Ζόραν Ζάεφ αριθμεί 72 βουλευτές και υπάρχουν από το βράδυ του δημοψηφίσματος πληροφορίες πως έχουν πεισθεί επιπλέον τέσσερις βουλευτές.

Τα μαθηματικά για την κυβέρνηση του Ζάεφ

Επικαλούμενη πληροφορίες της, η εφημερίδα “NEZAVISEN VESNIK” αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPM) Λιούμπισλαβ Ιβάνοφ-Τζίνγκο κάλεσε τους τρεις βουλευτές του κόμματός του, που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια του VMRO-DPMNE, να δεσμευτούν ότι δεν θα στηρίξουν τις συνταγματικές τροπολογίες που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, επικαλούμενος αποκλειστικές πληροφορίες από πηγές που δεν κατονομάζει, ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός “TELMA” μετέδωσε ότι «έξι βουλευτές του VMRO-DPMNE διαπραγματεύονται την πιθανότητα να στηρίζουν με την ψήφο τους τις συνταγματικές αλλαγές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα “NEZAVISEN VESNIK”, πηγές του VMRO-DPMNE διέψευσαν τις πληροφορίες του “TELMA” περί ύπαρξης βουλευτών του κόμματος που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές.

Νέο μήνυμα Ζάεφ: Δεν θα υπάρξει εναλλακτική λύση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στη χώρα του και την Ελλάδα, χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ζόραν Ζάεφ, στέλνοντας νέο μήνυμα ενόψει της κρίσιμης συζήτησης στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

«Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει μία καλύτερη συμφωνία μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Δεν θα υπάρξει εναλλακτική λύση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, σε μήνυμά του ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Τη Δευτέρα ξεκινά στην Ολομέλεια η συζήτηση

Την ίδια στιγμή, τη Δευτέρα ξεκινά στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η συζήτηση σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη της διαδικασίας που αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει τέτοια πλειοψηφία και για να την εξασφαλίσει πρέπει να λάβει τη στήριξη ορισμένων βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, η συζήτηση στο Κοινοβούλιο σε αυτή την αρχική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10 ημέρες, μέχρι την πρώτη ψηφοφορία.

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ κάλεσε την Τρίτη όλους τους βουλευτές να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι στις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας, που είναι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα