«Να δείξει η ΝΔ ότι το όψιμο ενδιαφέρον της για το χρέος είναι πραγματικό»

Διαβάστε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον ρ/σ «24/7» (Γ. Μελιγγώνης-Στ.Τζανάκης):

Οι απόψεις του κ. Σόιμπλε είναι γνωστές και επιζήμιες για την Ευρώπη. Μας έχει συνηθίσει και σε άλλες αντίστοιχου ύφους δηλώσεις. Επειδή βρισκόμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και επειδή η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, τέτοιες δηλώσεις εξυπηρετούν προφανώς και άλλες σκοπιμότητες. Δηλαδή, προσπαθούν να δημιουργήσουν πίεση προς τις υπόλοιπες πλευρές για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα της Γερμανίας.

Η πρόταση όμως που κατατέθηκε στο τελευταίο Eurogroup δεν βρήκε την απόρριψη μόνο από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ όλες οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων συγκλίνουν στην αναγκαιότητα να βρεθεί άμεσα λύση, η οποία να συμβιβάζει τις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, ώστε να υπάρξει λύση και απεμπλοκή στο ζήτημα του χρέους.

Η συμφωνία που επιδιώκουμε αφενός θα εξασφαλίζει τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, με τρόπο που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο, αλλά και την ίδια στιγμή θα ξεκαθαρίζει το τι θα γίνει με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Το θέμα του χρέους άνοιξε από την ελληνική κυβέρνηση από την στιγμή που εκλέχθηκε για πρώτη φορά το Γενάρη του 2015. Και το άνοιξε την ίδια στιγμή που η ΝΔ, αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έλεγαν ότι δεν είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να τεθεί, γιατί το χρέος είναι βιώσιμο. Και είναι ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν αποφάσεις δεσμευτικές των ευρωπαϊκών οργάνων, οι οποίες και θα πρέπει να γίνουν σεβαστές.

Η ανάγκη συνεννόησης και η απαίτηση που έχουμε και από τις υπόλοιπες πλευρές να τοποθετηθούν σχετικά με την αναγκαιότητα ρύθμισης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να βρει απάντηση και από τις υπόλοιπες δυνάμεις. Και να βρει αυτήν την απάντηση στις πράξεις και όχι απλώς στα λόγια. Είδαμε όψιμα το ενδιαφέρον της Ν.Δ. και τον χαρακτηρισμό του ζητήματος του ελληνικού χρέους ως μια εθνική υπόθεση και μένει να δούμε πώς ακριβώς θα δείξει ότι πραγματικά εννοεί αυτόν τον χαρακτηρισμό. Αναμένουμε στις επαφές που κάνει ο κ. Μητσοτάκης με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στις επαφές που γίνονται με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στις δημόσιες δηλώσεις που γίνονται, να αναγνωριστεί αυτή η εθνική προτεραιότητα της ρύθμισης του χρέους και να σταματήσει η Ν.Δ. να ποντάρει στην καταστροφολογία και στα αδιέξοδα των διαπραγματεύσεων θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η ίδια να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη όλο το προηγούμενο διάστημα επέλεξε να κρατήσει μια εντελώς διαφορετική στάση, σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής οικογένειας και, ως ουρά της Ν.Δ,. κατηγορούσε την κυβέρνηση για τα δήθεν αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις και ζητούσε εκλογές. Μένει να δούμε τι στάση θα κρατήσει την επόμενη περίοδο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα