Με κέρδη ολοκλήρωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ολοκλήρωσαν με κέρδη τις συναλλαγές της Δευτέρας, καθώς ο τραπεζικός κλάδος άντλησε ώθηση από την παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης για την εξυγίανση δύο περιφερειακών τραπεζών και ενώ η Nestlé SA σημείωσε ράλι στον απόηχο της είδησης ότι ένα hedge fund απέκτησε ένα σημαντικό μερίδιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 0,4% τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 389,05 μονάδες.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι τράπεζες Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza θα διαχωριστούν με βάση τα καλά και τα κακά περιουσιακά τους στοιχεία, με τα πρώτα να μεταβιβάζονται στην Intesa Sanpaolo SA έναντι συμβολικού αντιτίμου €1. Το κόστος της παρέμβασης μπορεί να φτάσει έως τα 17 δισ. ευρώ για την κυβέρνηση.

Η Intesa σημείωσε άλμα 3,5% σήμερα, ενώ και άλλες μεγάλες ιταλικές τράπεζες γνώρισαν ισχυρά κέρδη δίνοντας ώθηση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Μεταξύ άλλων, η Unione di Banche Italiane SpA κέρδισε 2%, ενώ η UniCredit SpA ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,2%.

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,8% τερματίζοντας στις 21.001,95 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύθηκε 0,3% στις 12.770,83 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,6% στις 5.295,75 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,3% τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 7.446,80 μονάδες.

Το κλίμα βοήθησε σήμερα και η ανάκαμψη των τιμών του αργού μετά τα χαμηλά 10 μηνών την προηγούμενη εβδομάδα. Το αμερικανικό WTI σημειώνει άνοδο 0,4%, ενώ το Brent κέρδισε 0,1%.

Στο ταμπλό ξεχώρισε ο τίτλος της Nestlé SA ο οποίος έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό μετά από άλμα 4,3%. Το ράλι ακολούθησε την είδηση ότι το hedge fund Third Point LLC του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Daniel Loeb ανέλαβε μερίδιο 3,5 δισ. δολ. στον ελβετικό κολοσσό.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα ενισχύθηκε στις 115,1 μονάδες τον Ιούνιο από 114,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα