Με θετικά πρόσημα στην Ασία φεύγει το 2017

Σε θετικό έδαφος κινούνται την τελευταία συνεδρίαση του έτους οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες, με τον ιαπωνικό Nikkei να συγκεντρώνει συνολικά κέρδη 19% φέτος. Ο απολογισμός της χρονιάς είναι θετικός για τις ασιατικές αγορές που βρήκαν στήριξη στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.

Το Χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας παρέμεινες κλειστό σήμερα ενόψει Πρωτοχρονιάς και θα ανοίξει μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο του νέου έτους.

Στο ταμπλό, ο Nikkei σημείωσε οριακές απώλειες 0,08% σήμερα λόγω της αποδυνάμωσης του δολαρίου αν και στο έτος αποκόμισε τα μεγαλύτερα κέρδη από το 2013 ύψους 19%. Οι καλύτεροι μήνες για τον δείκτη ήταν το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου. Ήπιες απώλειες 0,38% και 0,04% σημειώνουν σήμερα και οι ASX 200 στην Αυστραλία και ο New Zealand στη Νέα Ζηλανδία, αντίστοιχα.

Αντίθετα, θετικά πρόσημα καταγράφουν οι κινεζικοί δείκτες, με τον Shanghai Composite να ενισχύεται κατά 0,39%, ενώ ο Hange Seg στο Χονγκ Κονγκ κερδίζει 0,23%. Στην Ταϊβάν το χρηματιστήριο ενισχύεται κατά 0,73%.

Στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, το δολάριο διέψευσε τους αναλυτές που περίμεναν το 2017 να ακολουθήσει τα χνάρια του 2016 αποφέροντας κέρδη στο αμερικανικό νόμισμα. Αντ’ αυτού, το δολάριο σημείωσε απώλειες 9% έναντι της βρετανικής λίρας και 12% έναντι του ευρώ. Αντίθετη πορεία είχε το κινεζικό γουάν που βίωσε την καλύτερη χρονιά από το 2008.

Στις προκλήσεις του 2018 οι αναλυτές συμπεριλαμβάνουν την αλλαγή ηγεσίας στην Federal reserve και τις επιπτώσεις από την ιστορική φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα