Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί ενόψει του νέου γύρου εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας που ξεκινά σήμερα στην Ουάσινγκτον.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 υποχώρησε σε ποσοστό 0,2% στις 368,97 μονάδες μετά από δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε μικρά κέρδη 0,1% στις 11.309,21 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 έχασε 0,2% στις 5.160,52 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 0,6% στις 7.179,17 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο τίτλος της HSBC σημείωσε βουτιά 4% καθώς τα κέρδη του δ΄ τρίμηνου της τράπεζας δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η τράπεζα προειδοποίησε επίσης ότι η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και η αβεβαιότητα από το Brexit αναμένεται να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα της το 2019.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,2%.

Οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας αναμένεται να μονοπωλήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και αυτή την εβδομάδα. Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν σήμερα στην Ουάσινγκτον σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θα κορυφωθούν την Πέμπτη, όταν θα φθάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης και “τσάρος” της κινεζικής οικονομίας Liu He.

Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ελπίζει για μια συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη ενόψει της προθεσμίας της 1ης Μαρτίου όταν θα λήξει η ανακωχή και οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν –όπως έχουν προαναγγείλει- στην αύξηση των δασμών από το 10% στο 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολ.

Παράλληλα, στο μέτωπο των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι δεν θα τηρήσει τη δέσμευσή της για αγορά μεγαλύτερης ποσότητας αμερικανικής σόγιας και υγροποιημένου φυσικού αερίου εάν τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ υποστούν νέους, “τιμωρητικούς” δασμούς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα