Κ Ζαχαριάδης: Το τέλος των μνημονίων το 2018 και η χαλάρωση της λιτότητας είναι εφικτή

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργο Τραπεζιώτη δήλωσε ότι το τέλος των μνημονίων το 2018 και η χαλάρωση της λιτότητας είναι εφικτή, εάν συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Ναι» ήταν η μονολεκτική απάντηση του κ.Ζαχαριάδη στο ερώτημα εάν μπορεί ο όγδοος χρόνος μνημονίων να είναι και ο τελευταίος στην Ελλάδα, «αλλά για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση, μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την Ευρώπη και όχι χρονοκαθυστερήσεις, ήπιο πολιτικό κλίμα και από την αντιπολίτευση και να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της πατρίδας κάποια στιγμή να βγούμε από τα μνημόνια και να χαλαρώσει η επιτροπεία».

«Χρειάζεται επίσης απόλυτη στήριξη και εμπιστοσύνη στην προσπάθεια που αυτές τις ημέρες και ώρες κάνει το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός. Αυτή η απόλυτη συσπείρωση και συστράτευση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από τα μνημόνια, βελτίωση των οικονομικών δεικτών και σιγά-σιγά σε βελτίωση της καθημερινότητας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Είναι στοίχημα εθνικό», υπογράμμισε.

«Να κρατάμε μικρό καλάθι»

Νωρίτερα, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση και τις πληροφορίες που διαρρέουν στα ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι «πρέπει να περιμένουμε τις επίσημες δηλώσεις … όλους αυτούς τους μήνες … έχουμε ακούσει ότι είμαστε πολύ κοντά και μετά κάτι συμβαίνει».

Αυτή τη φορά, εκτίμησε ότι «δεν θα είναι μία τέτοια προσπάθεια … θα μπορέσουμε να έρθουμε σε συμφωνία ή να πλησιάσουμε πάρα πολύ σε τελική συμφωνία, η πρόσφατη εμπειρία όμως μας έχει διδάξει ότι καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι … πέρα από το tweet του κ.Ντάισελμπλουμ περί μεγάλης προόδου, θα ήθελα να ακούσω τις δηλώσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών».

Ο κ.Ζαχαριάδης σχολίασε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις της κ.Λαγκάρντ για το ελληνικό ζήτημα και τη «διαφορετική στρατηγική» του ΔΝΤ σε σχέση με όσα πιστεύει ο Σόιμπλε. «Όλοι στην Ευρώπη, είτε από το συντηρητικό είτε τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, βλέπουν ότι η ελληνική πλευρά κάνει ότι μπορεί» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και σε επίπεδο πολιτικής πίεσης και σε επίπεδο σημαντικών υποχωρήσεων.

Σε άλλο σημείο, ο ίδιος εκτίμησε ότι «θα μπορέσουμε ολοκληρώνοντας τη δεύτερη αξιολόγηση να έχουμε μία συμφωνία – πακέτο, το τεχνικό μέρος που φαίνεται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος … που είναι υπαρκτό διαρθρωτικό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και η αντιμετώπισή του είναι αναγκαία για να βγούμε στις διεθνείς χρηματαγορές … αλλιώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από τα μνημόνια, την επιτήρηση, τα συνεχή μέτρα».

Ούτε εκλογές, ούτε χρεοκοπία

«Σε κάθε περίπτωση η χώρα ούτε πάει σε εκλογές, ούτε καταστρέφεται, ούτε χρεοκοπεί … Μόνο η ελληνική αντιπολίτευση δεν βλέπει αυτή την προσπάθεια και ένα τμήμα των ελληνικών ΜΜΕ, που συνεχίζουν να φορτώνουν την ευθύνη στην ελληνική πλευρά», σχολίασε εξάλλου ο ίδιος.

«Η ΝΔ ζητάει και εκλογές, να φύγουμε την Κυριακή να έρθουν αυτοί … πώς το βλέπουν, δεν θα διαπραγματεύονται καθόλου; Θα κάνουν απευθείας ό,τι τους λένε; Αν τους πει ο κ. Σόιμπλε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για 10 χρόνια θα κάνουν τόσα κι άλλα τόσα όπως λέει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ.Γεωργιάδης;» αναρωτήθηκε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα