«Κοκκίνησε» σήμερα η Ασία με τον Nikkei κάτω από τις 20.000 μονάδες

Άστατη η πορεία των χρηματαγορών παγκοσμίως. Συνεχίζεται και σήμερα με τις ασιατικές αγορές να παίρνουν τη “σκυτάλη” του χθεσινού selloff, από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η σημερινή πτώση, διέγραψε πλήρως τα χθεσινά κέρδη σε μία εβδομάδα που ξεκίνησε με απώλειες.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κατέγραψε απώλειες 0,92% και υποχώρησε κάτω από τις 20.000 μονάδες για πρώτη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων. Ωστόσο, σήμερα την χειρότερη επίδοση σημείωσε ο αυστραλιανός S&P/ASX200 που βρέθηκε 1,57% χαμηλότερα, μετά την χθεσινή άνοδο κατά 1,4%.

Οι δείκτες αναφοράς στη Νότια Κορέα και την Νέα Ζηλανδία, που την Πέμπτη άγγιξαν νέα ιστορικά υψηλά, σήμερα κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 0,22% κα 0,96% αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, ο Hang Seng υποχωρεί αυτή τη στιγμή κατά 0,69%.

Στα μάκρο της ημέρας, σημαντική άνοδο κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας το ανανεωμένο momentum στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Ο επίσημος μεταποιητικός ΡΜΙ της Κίνας σημείωσε άνοδο στις 51,7 μονάδες από τις 51,2 μονάδες το Μάιο. Τα στοιχεία του Ιουνίου είναι καλύτερα των εκτιμήσεων για 51,1 μονάδες.

Στην Ιαπωνία, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Ειδικότερα, μειώθηκε 3,3% σε μηνιαία βάση το Μάιο, χάνοντας τη δυναμική από τα ισχυρά κέρδη του προηγουμένου μήνα, καθώς υποχώρησε η παραγωγή αυτοκινήτων. Η πτώση έρχεται μετά από την άνοδο κατά 4% τον Απρίλιο, που είναι η μεγαλύτερη σε σχεδόν έξι χρόνια, και ήταν χειρότερη του 3,2% που περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Τέλος, οι τιμές καταναλωτή της Ιαπωνίας το Μάιο σημείωσαν άνοδο με ταχύτερο ρυθμό, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και προσφέροντας μια μικρή ένδειξη βελτίωσης, αν και ο πληθωρισμός παραμένει μακριά ακόμη από τον στόχο του 2%.

Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγής σημείωσε άνοδο 0,4% το Μάιο σε σχέση με το περασμένο έτος, έναντι της αύξησης 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Η άνοδος αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου από το περασμένο έτος και ήταν αντίστοιχη των εκτιμήσεων.

Άλλος ένας δείκτης που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, παρέμεινε αμετάβλητος, προσφέροντας μια λιγότερο ενθαρρυντική άποψη για την κατάσταση των τιμών καταναλωτή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα