“Κοιτάμε συστηματικά τα προβλήματα των μεταναστών”

Οι ομιλητές σε συνέδριο που διοργάνωσε η αφγανική κοινότητα στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, τόνισαν πως δεν τυγχάνουν της ίδιας προτεραιότητας με πρόσφυγες που προέρχονται από άλλες εμπόλεμες περιοχές, όπως είναι για παράδειγμα οι Σύροι.

Αυτό το πρόβλημα αποτυπώθηκε και στον τίτλο του συνεδρίου «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα: Το αδιέξοδο των Αφγανών προσφύγων». «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο των τελευταίων 15 χρόνων. Χιλιάδες συμπατριώτες μας δεν έχουν άλλη λύση από το να φύγουν για να γλιτώσουν τη ζωή τους», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας, Ρουίς Καζίμ. «Απέναντι σε αυτήν την τραγική κατάσταση που βιώνουν, η διεθνής κοινότητα κλείνει τα μάτια», πρόσθεσε ο ίδιος, θέλοντας να καταδείξει τη διπλή φύση του προβλήματος. «Είναι θλιβερό το γεγονός ότι σε μία χώρα που αυτήν τη στιγμή χρειάζεται περισσότερο την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν την απολαμβάνει», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καζίμ, η αφγανική κοινότητα στην Ελλάδα μετράει από 1.000 έως 2.000 μέλη, ενώ οι Αφγανοί πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων που επέβαλαν άλλα κράτη της ΕΕ ξεπερνούν τις 15.000.

«Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί τη διάθεση της πολιτείας να ακούσει θεσμικά αυτούς τους ανθρώπους και τα προβλήματά τους», τόνισε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας. «Το θέμα της ένταξης των ανθρώπων αυτών στην ελληνική κοινωνία είναι ένα ζητούμενο και κάτι που πρέπει να επιδιώκουμε συστηματικά. Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, αυτή είναι μία σύνθετη διαδικασία, η οποία απαιτεί συναινέσεις και όχι μονομερείς αποφάσεις από τη διοίκηση», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο κ. Μπαλάφας επεσήμανε: «Είναι γεγονός ότι επειδή τα τελευταία δύο χρόνια μάς απασχόλησαν οι μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, βάλαμε σε δεύτερο πλάνο τα προβλήματα των ήδη διαμενόντων εδώ. Με τη συγκρότηση του υπουργείου και την ανάληψη των ευθυνών από τη δική μου πλευρά, πλέον, κοιτάμε συστηματικά τα προβλήματα των μεταναστών. Ο τίτλος του συνεδρίου κάνει λόγο για αδιέξοδο. Θέλω να τονίσω ότι αδιέξοδα δεν υπάρχουν, υπάρχουν δύσκολα προβλήματα στον σημερινό ανήσυχο κόσμο μας και ιδιαίτερα την περιοχή μας, τα οποία θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε με αλληλεγγύη, κατανόηση και συνεννόηση».

Στο συνέδριο θίχτηκαν τα θέματα της ενσωμάτωσης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, των αιτιών της μετακίνησης της εθνότητας Χαζάρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, του ισλαμικού εξτρεμισμού και της ενσωμάτωσης των προσφύγων στις δυτικές κοινωνίες, της ασφάλειας του Αφγανιστάν. Επίσης, στη συζήτηση κατατέθηκαν μαρτυρίες για τις συνθήκες διαβίωσης των Αφγανών προσφύγων στους χώρους υποδοχής στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα