Θετικές διαθέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών αρχίζει τη χρονιά με θετικές διαθέσεις, αλλά και με αρκετή νευρικότητα μετά από ένα ιδιαιτέρως κερδοφόρο έτος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,47% στις 806,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7 εκατ. τεμάχια. Άνοδος 0,43% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.092,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,59% στις 890,10 μονάδες.

Το ΧΑ προέρχεται από μία χρονιά που τα κέρδη της ήταν σημαντικά μετά από αρκετά χρόνια. Ο ΓΔ κέρδισε 24,66%, ο FTSE 25 19,67%, ο FTSEΜ 58,98% και τέλος ο τραπεζικός έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 4,56%. Πρωταθλητής ήταν η Βιοχαλκο με κέρδη 158,80, ενώ ακολούθησε η ΓΕΚ Τέρνα με κέρδη 94,30% και η Τέρνα Ενεργειακή με 56,94%.

Σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, οι προσδοκίες αρχίζουν να μεγαλώνουν με το 2018 να είναι ουσιαστικά η πρώτη χρονιά που η Ελληνική οικονομία θα αρχίσει να δείχνει θετικά σημάδια στους αριθμοδείκτες της. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το 2017 μία χρονιά ισορροπίας μετά από δύο χρόνια αβεβαιότητας με το ΧΑ άλλα και τα ομόλογα ήδη να προεξοφλούν την αρχή της ανάκαμψης στην οικονομία.

Ο Ιανουάριος έχει γεγονότα μιας και η κυβέρνηση μέχρι τα μέσα του μήνα θα πρέπει να έχει κλείσει το κεφάλαιο προαπαιτούμενα μιας και στις 22 του μήνα έχουμε το Eurogroup που ουσιαστικά θα σφραγίσει με το καλό το κλείσιμο της Γ΄ αξιολόγησης που παράλληλα θα ξεμπλοκάρει την μεγάλη δόση των 8 δις ευρώ. Η τιμή του spread επιτρέπει στην κυβέρνηση να δοκιμάσει νέα έξοδο στις αγορές θέλοντας να γράψει μπροστά επιτόκιο κάτω του 3%.

Όλα δείχνουν ότι το 2018 θα έχουμε βελούδινο διαζύγιο από το ΔΝΤ μιας και πλέον θα μπορούμε να πατήσουμε στα πόδια μας δανειζόμενοι από τις αγορές. Το κακό είναι ότι το σενάριο “κούρεμα” χρέους απομακρύνεται. Στις 19 του μήνα περιμένουμε την αξιολόγηση του S&P που μπορεί να κάνει την διαφορά.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει άλμα 3,58%, με τον Σαράντη και την Alpha Bank να ακολουθούν με άνοδο 2,77% και 2,01% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Εθνική, ΔΕΗ, Motor Oil και Eurobank, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Grivalia, Folli Follie και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, απώλειες σημειώνουν οι Aegean, Λάμδα, Βιοχαλκο, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά καμία δεν κινείται πάνω από το -1%, Χωρίς μεταβολή οι ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα