Η Wall Street προβληματίζεται για την πολιτική ένταση στην Ουάσινγκτον

Τις τελευταίες εννέα ημέρες, έχουν συμβεί τα εξής: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απέλυσε τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, και μετά το παραδέχθηκε στη δημόσια τηλεόραση, προκειμένου – όπως φαίνεται – να βάλει τέλος σε έρευνα του Κόμεϊ σχετικά με ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές.

Έπειτα, σε δημοσιευμά της, η Washington Post ανέφερε ότι ο Τραμπ αποκάλυψε, στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών και στον πρεσβευτή, διαβαθμισμένες πληροφορίες που οι ΗΠΑ είχαν εξασφαλίσει από σύμμαχό τους – και μάλιστα, το έπραξε δίχως ο σύμμαχος να είναι ενήμερος. Στη συνέχεια, η New York Times μετέδωσε ότι ο Κόμεϊ έχει στην κατοχή του λεπτομερείς σημειώσεις που αποδεικνύουν ότι ο Τραμπ του ζήτησε να “αφήσει στην άκρη” μια έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ.

Οι εξελίξεις αυτές – που είναι ικανές να προκαλέσουν πονοκέφαλο – έχουν πυροδοτήσει μεγάλη αναταραχή στις αγορές, με τη Wall Street να αναρωτιέται εάν το εν λόγω χάος σημαίνει ότι ο Τραμπ έχει χάσει το πολιτικό κεφάλαιο που απαιτείται για τη δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, οι αμερικανικές αγορές μετοχών “βυθίστηκαν” στο κόκκινο, ανοίγοντας σε αρνητικό έδαφος και παραμένοντας εκεί για ολόκληρη την ημέρα. Ο Dow έκλεισε 372 μονάδες ή 1,78% χαμηλότερα, ήτοι η χειρότερη ποσοστιαία πτώση από τον Σεπτέμβριο. Ο Nasdaq διαμορφώθηκε 158 μονάδες ή 2,57% χαμηλότερα, σημειώνοντας τις χειρότερες επιδόσεις από τα επίπεδα που είχε φτάσει πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, τον περασμένο Ιούνιο. Τέλος, ο S&P 500 τερμάτισε 43 μονάδες ή 1,82% χαμηλότερα και πρόκειται επίσης για τη χειρότερη ημέρα από τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης φόβου VIX “αναρριχήθηκε” κατά 46% την Τετάρτη.
Μοιραία, αναδύονται πολλά ερωτήματα. Τι σημαίνει όλο αυτό για την αγορά; Είναι η αρχή για μία πτωτική τάση διαρκείας; Αυτά εν ολίγοις, αλλά για μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα, ιδού τι λένε κάποιοι ειδικοί της Wall Street:

Tobias M. Levkovich, αναλυτής της Citi: “Υπό το πρίσμα των αγορών, το βασικό θέμα είναι η οικονομική ατζέντα και οι προοπτικές που έχει να περάσει από το Κογκρέσο, εν μέσω των τελευταίων ερωτημάτων, ερευνών και επικρίσεων.

Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις/περικοπές είναι σημαντικές για τις προοπτικές κερδοφορίας και τις αποφάσεις των επιχειρήσεων και τη ρυθμιστική αλλαγή που επίσης απαιτείται… Πιστεύουμε ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης γύρω από τα τελευταία επίμαχα γεγονότα έχει βρεθεί σε μια πολιτική δίνη και οι κομματικές θέσεις έχουν μπλεχτεί με επενδυτικές συστάσεις.

Για αυτό και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να μην χρησιμοποιούμε το συναίσθημα και τις προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες για να βγάζουμε συμπεράσματα. (…) Θεωρούμε λογική την υποχώρηση της αγοράς, αλλά δεν βλέπουμε λόγο υπερβολικής ανησυχίας, δεδομένου του στόχου των 2.560 μονάδων για τον S&P 500 στα μέσα του 2018”.

Brad McMillan, υπεύθυνος επενδύσεων στην Commonwealth Financial Network: “Αυτό που καθιστά την πτώση ακόμη πιο ανησυχητική είναι ότι οι αγορές ήταν ιδιαιτέρως ήρεμες τελευταία (…)”.
“Κοιτάζοντας τη γενική εικόνα, με βάση τα υγιή βασικά οικονομικά μεγέθη και τη συνεχή ανάπτυξη, η αγορά θα έπρεπε να συνεχίσει σθεναρά, παρά τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα. Κοιτάζοντας τη γενική εικόνα, η σημερινή μεταβλητότητα – και οι σημερινές ειδήσεις – είναι απλά θόρυβος. Κοιτάζοντας τη γενική εικόνα, για να έχουμε μια μεγαλύτερη και παρατεταμένη πτώση, πρέπει να έχουμε και κάποια άλλα πράγματα που όμως δεν έχουμε: Ύφεση, αυξανόμενα επιτόκια, ή ανοδικές τιμές πετρελαίου. Κοιτάζοντας τη γενική εικόνα, οι συνθήκες παραμένουν αρκετά θετικές”.

Matthew Peterson, chief wealth strategist στην LPL Financial: “Οι αγορές πλήττονται από το (λόγω Τραμπ) χάος; Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Πιο αναλυτικά, κάποιες φορές οι αγορές εισέρχονται σε πτωτική τροχιά και μετά από μια περίοδο αφύσικα χαμηλής μεταβλητότητας, τα φυσιολογικά επίπεδα μεταβλητότητας φαντάζουν υπερβολικά. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε πως οι αγορές κινούνται σε τόσο ανεβασμένα επίπεδα, που ο κραυγαλέος τίτλος του τύπου “Ο Dow πέφτει κατά 250 μονάδες”, στην πραγματικότητα σημαίνει απλά πως ο Dow πέφτει κατά 1,2%. Σίγουρα, πρόκειται για μια άσχημη ημέρα, αλλά όχι και καταστροφική. Πολύ απλά, κάποιες φορές η αγορά εισέρχεται σε πτωτική τροχιά”.
“… Ωστόσο, μπορεί και να σηματοδοτεί απώλεια εμπιστοσύνης στον ίδιο τον πρόεδρο. Το αμερικανικό δολάριο διαμορφώνεται χαμηλότερα σήμερα, με πτώση σχεδόν 0,5% έναντι ευρωπαϊκών νομισμάτων και 1,6% έναντι του ιαπωνικού γιεν. Ο χρυσός ενισχύεται κατά 1,7%, αν και μπορεί να πρόκειται για βραχυπρόθεσμη και αντιδραστική κίνηση και να μην σχετίζεται απαραίτητα με τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα”.

Tom Essaye, συντάκτης του Sevens Report (ημερήσιας οικονομικής ανασκόπησης): “Εάν έχει διαπραχθεί κάποιο αδίκημα (παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης κλπ), πρόκειται ξεκάθαρα για ένα ορόσημο που θα φέρει πτωτική τάση – αλλά δεν έχουμε φτυάσει ακόμη σε αυτό το στάδιο. Οι προτάσεις μομφής έχουν λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από ό,τι θα έπρεπε. Έχουμε Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο… και είναι το Κογκρέσο εκείνο που αποφασίζει για αυτά τα θέματα.

Αυτήν τη στιγμή, κάθε Ρεπουμπλικανός έχει περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί εάν περάσουν τις φορολογικές περικοπές, παρά εάν διώξουν τον Τραμπ και μπορούμε πάντα να είμαστε σίγουροι πως οι πολιτικοί θα εστιάζουν πάντα στην παραμονή τους. Σε τελική ανάλυση, αυτές οι ειδήσεις που δεν έχουν τελειωμό, ασκούν πιέσεις στις μετοχές, αλλά δεν είναι ικανές να αλλάξουν τα δεδομένα προς μία απαισιόδοξη ματιά… ακόμη”.

Maggie McGrath

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα