Ε.Βενιζέλος: Χωρίς εθνική συναίνεση, δεν μπορούμε να λύσουμε ιστορικά ζητήματα

Χωρίς εθνική συναίνεση και ενότητα, δεν μπορούμε να λύσουμε ιστορικά ζητήματα, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Δεδομένου μάλιστα, όπως είπε, ότι η Βουλή θα επιληφθεί μήνες αργότερα, η αποκλειστική ευθύνη για τις εξελίξεις βαρύνει την κυβέρνηση, όχι μόνο τον κ. Τσίπρα, αλλά και τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, που “δήθεν διαφωνούν με τη συμφωνία”, ωστόσο στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα.

Αναλύτικά ο κ. Βενιζέλος τόνισε:

“Κυρίες και κύριοι βουλευτές, υπάρχει μία σατανική σύμπτωση. Σήμερα που η Βουλή συζητά μία μεγάλη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων, σήμερα που η Βουλή συζητά το μνημόνιο μετά το μνημόνιο, μακροχρόνιες δεσμεύσεις που καλύπτουν όλη την επόμενη τετραετία και μερικές φορές φθάνουν μέχρι το 2060, σήμερα κυριαρχεί στο δημόσιο ενδιαφέρον ένα μεγάλο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής μας χώρας.

Έχω ταχθεί πολλές φορές υπέρ της ενιαίας εθνικής γραμμής που έχει διαμορφωθεί από τον Απρίλιο του 1993 και μετά και έχει υιοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις που μεσολάβησαν, δηλαδή υπέρ μίας λύσης με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφική προσδιορισμό, erga omnes, δηλαδή για εσωτερική και διεθνή χρήση, μία λύση με τη μορφή διεθνούς συμφωνίας, σε εφαρμογή της οποίας θα αναθεωρηθεί και το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Αλλά στοιχείο της ενιαίας εθνικής γραμμής είναι και ήταν πάντα η συνολική και οριστική αναίρεση του αλυτρωτισμού.

Θέλω να είμαι και θα είμαι δίκαιος και ακριβής ως προς την αξιολόγηση του σχεδίου της συμφωνίας, χωρίς πολιτικούς τακτικισμούς και χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους, αλλά δεν θα είμαι ούτε ανιστόρητος ούτε αδιάφορος για πιθανές πολιτικές και νομικές εμπλοκές, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα. Γι’ αυτό περιμένω να δω το κείμενο της συμφωνίας, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, και χαίρομαι γιατί ο κ. Πρόεδρος της Βουλής με διαβεβαίωσε ότι σε πολύ λίγη ώρα θα δοθεί το κείμενο και στην αγγλική και στην ελληνική γλώσσα, στα κόμματα, ώστε να υπάρξει σοβαρή μελέτη και υπεύθυνη τοποθέτηση.

Αλλά η τοποθέτηση αυτή δεν μπορεί να αφορά μόνον το όνομα, την erga omnes χρήση και το Σύνταγμα, πρέπει να αφορά και τη γλώσσα και την ιθαγένεια, και κυρίως τον συγχρονισμό των ενεργειών σε διεθνές επίπεδο, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, γιατί πράγματα που γίνονται δεν μπορούν να ξεγίνουν, δημιουργούνται πάρα πολύ συχνά με έμμεσους τρόπους τετελεσμένα που δεσμεύουν τη χώρα.

Άλλωστε η κυβέρνηση, εκ των πραγμάτων, ήδη δεσμεύει τη χώρα, πριν καν την υπογραφή της συμφωνίας, με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε, μόνη αυτή, τη διαπραγμάτευση και τη δεσμεύει ουσιαστικά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, με τον χειρισμό της και τον τακτικισμό της, προσπαθώντας να δημιουργήσει προβλήματα στην αντιπολίτευση και όχι να χειριστεί, από το ύψος που πρέπει, ένα μεγάλο εθνικό θέμα, δεν αφήνει περιθώρια βελτιώσεων που χρειάζονται σε ένα κείμενο το οποίο νομικά δεν έχει υιοθετηθεί, αλλά στην πραγματικότητα ήδη παράγει αποτελέσματα και δημιουργεί τριβές.

Χωρίς εθνική συναίνεση και ενότητα, δεν μπορούμε να λύσουμε μεγάλα ιστορικά ζητήματα. Θα μπορούσαμε να λύσουμε ζητήματα ελληνοτουρκικών σχέσεων ή Κυπριακού, χωρίς ενότητα και συναίνεση; Με κομματική αντιδικία, με το βλέμμα στραμμένο στη συγκυρία και στις επόμενες εκλογές; Όχι.

Η Βουλή των Ελλήνων, δυστυχώς, θα επιληφθεί εκ των υστέρων, ενδεχομένως πολλούς μήνες αργότερα, όταν θα έχουν ήδη διαμορφωθεί νομικές και πολιτικές καταστάσεις, οι οποίες δεν θα μπορούν να βελτιωθούν ή πολύ περισσότερο να ανατραπούν στη φάση της κύρωσης από τη Βουλή των Ελλήνων της συμφωνίας αυτής.

Άρα, η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης της που είναι ευθύνη πολιτική, αλλά και ιστορική. Αυτό αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες που δήθεν διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά στηρίζουν τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που διαπραγματεύεται, συνομολογεί και υπογράφει τη συμφωνία αυτή και διά της υπογραφής δεσμεύει τη χώρα και νομικά”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα