ΕΛΙΑΜΕΠ: Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα η επίσκεψη Ερντογάν

Σε μια επίσκεψη “πολύ σημαντική από πλευράς συμβολισμών”, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Θάνος Ντόκος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ΜΠΕ “Πρακτορείο FM 104,9” και αναφερόμενος στη διήμερη επίσημη επίσκεψη, αύριο και μεθαύριο, στην Ελλάδα του Πρόεδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα, την πρώτη όμως με την ιδιότητα του Προέδρου αλλά και την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα ύστερα από 65 χρόνια.

Η επίσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Ντόκο, έχει σημασία κύρια σε ό,τι αφορά την επικοινωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, κάτι που είναι σημαντικό “αν κάνει κανείς τη σύγκριση με παλαιότερες εποχές, ιδιαίτερα πριν το 1999”. Επιπλέον, “Είναι σημαντικό να έχεις επαφές, συνομιλίες , συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα με τις χώρες με τις οποίες έχεις προβλήματα”, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) ενώ σημείωσε πως τέτοιες “συστηματικές πλέον επαφές και συναντήσεις, (είναι μια πραγματικότητα που) σίγουρα βελτιώνει λίγο το κλίμα”, έστω και αν κάτι τέτοιο δεν επαρκεί από μόνο του για να λύσει τα προβλήματα.

Τι προσδοκά η κάθε χώρα

Σε κάθε περίπτωση πάντως κατά τον κ. Ντόκο τα προβλήματα αυτά ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν και δεν θα λυθούν από την επίσκεψη. “Ούτε τα ελληνοτουρκικά, ούτε το Κυπριακό, για μια σειρά από λόγους”, αν και θα είναι μεν στην ατζέντα, οι αναλυτές όμως δεν αναμένουν σημαντικά βήματα αφού “θα συζητηθούν τυπικά, (και) δεν περιμένει κανείς ότι κάτι θα αλλάξει”.

Ο κ. Ντόκος τονίζει πως η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι σημαντική για τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο. “Είναι μια ιστορία επιτυχίας που την χρειάζεται και για δικούς του λόγους, γιατί έχει τρομακτική απομόνωση από την Ευρώπη, έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα, θέλει να δείξει ότι είναι ένας υπολογίσιμος ηγέτης μίας μεγάλης περιφερειακής δύναμης”, εξηγεί ενώ σημειώνει πως “η επίσκεψη του δίνει την ευκαιρία να έχει μια επιτυχία δημοσίων σχέσεων”.

Για την Ελλάδα και στο πλαίσιο των ισορροπιών στην περιοχή ο κ. Ντόκος σημείωσε πως “και από δική μας πλευρά (σ.σ. η επίσκεψη) ζημιά δεν θα μας κάνει. ‘Ίσως η όποια βελτίωση να μην κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα και να συνεχίσουμε να έχουμε παραβάσεις, παραβιάσεις, μια τέτοια όμως βελτίωση του κλίματος σε εξωτερικά μέτωπα στη σημερινή Ελλάδα που παλεύει να βγει από την κρίση, σίγουρα είναι θετική εξέλιξη”.

Η Ευρώπη και οι τουρκικές φιλοδοξίες

Ο κύριος στόχος του Τούρκου προέδρου μέσα από τη συγκεκριμένη επίσκεψη σύμφωνα με τον κ. Ντόκο είναι η σχέση της χώρας με την Ευρώπη. “Η Τουρκία θέλει να σπάσει την απομόνωση, έχει κακές σχέσεις αυτή τη στιγμή με τη Γερμανία, με την Ολλανδία, την Αυστρία, η εικόνα της σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάρα πολύ αρνητική για λόγους απόλυτα δικαιολογημένους” τονίζει, για να προσθέσει πως ο κ.Ερντογάν “έχει κάνει ό,τι μπορεί για να κάνει τον εαυτό του και τη χώρα του αντιπαθή και ενοχλητική στα μάτια των Ευρωπαίων (…) ενώ και με την Ουάσιγκτον υπάρχουν δυσκολίες”.

Η επίσκεψη στη Θράκη και τα αποτελέσματα σε επίπεδο επενδύσεων

Για την Ελλάδα, από την άλλη, μια τέτοια επίσκεψη διασυνδέεται άμεσα με την γεωγραφία κάτι που δεν αποτελεί ζήτημα για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. “Εμείς είμαστε δίπλα στην Τουρκία, ο,τιδήποτε συμβεί, οποιαδήποτε ένταση, την εισπράττουμε αυτομάτως είτε στο Αιγαίο, είτε με τις μεταναστευτικές ροές, άρα η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να έχει μια όσο το δυνατόν καλύτερη σχέση με την Τουρκία για να αποφεύγει εντάσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε λοιπόν, παίρνουμε το θετικό αντίκτυπο μιας επίσκεψης σε μια ευρωπαϊκή χώρα”. Σε ό,τι αφορά δε, την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη Θράκη ο κ. Ντόκος εξέφρασε την ελπίδα “να έχουν ληφθεί τα μέτρα και έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις” ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως στην προηγούμενη επίσκεψή του κ. Ερντογάν στην περιοχή το 2004 “ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός”.

Θετικά, τέλος, αποτιμά ο διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών την παρουσία στην Ελλάδα των εμπορικών και επιχειρηματικών αποστολών που συνήθως συνοδεύουν τέτοιες επισκέψεις όπως και την πιθανότητα να επισκεφτούν την χώρα μας περισσότεροι Τούρκοι τουρίστες, ενώ αποτελεί συνολικό στόχο “το να έχουμε ένα καλύτερο 2018 όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία”. Εξάλλου, “όλοι μας θα θέλαμε να δούμε κάποιες από τις συμφωνίες που θα υπογραφούν να μετατραπούν και σε πραγματικές επενδύσεις γιατί είναι κάτι που το χρειάζονται και οι δύο χώρες. Αν έχουμε αυτά (σ.σ. τα αποτελέσματα) και εξασφαλίσουμε και μια περίοδο σχετικής ηρεμίας στο Αιγαίο, νομίζω ότι αυτή η επίσκεψη θα κριθεί ως επιτυχημένη”, καταλήγει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα