Γ.Βαρουφάκης: Βαθιά τιμή που επέλεξαν εμένα για να αποδεχθούν τη μη βιωσιμότητα του χρέους

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στο messiniapress.gr, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την έξοδο από τα μνημόνια, τα Ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό και το σκάνδαλο Novartis.

Η συνέντευξη δόθηκε στο περιθώριο της συνάντησης που είχε ο κ. Βαρουφάκης το μεσημέρι της Τρίτης με τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα.

Για την έξοδο από τα μνημόνια: «Ο κ. Βίζερ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν ουσιαστικά το αφεντικό της ΕΕ, το είπε ξεκάθαρα σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή”. Δεν υπάρχει πιθανότητα για καθαρή έξοδο και όλα αυτά είναι κομμάτι μιας επικοινωνιακής πολιτικής. Ο κ. Ρέγκλινγκ, χθες, είπε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει αναδιάρθρωση χρέους. Χωρίς αναδιάρθρωση χρέους όμως δεν υπάρχει πιθανότητα να βγει η Χώρα από τον μνημονιακό δεσμό. Ότι θα το ονομάσουν κάτι άλλο, θα το ονομάσουν. Να σας θυμίσω ότι η CIA, μετά τους δίδυμους πύργους, έπαψε να μιλάει για βασανιστήρια και μιλούσε για ενισχυμένη ανάκριση. Έτσι και η τρόικα δεν μιλάει για μνημόνιο, μιλάει για ενισχυμένη επιτήρηση. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο το επικοινωνιακό».

Για τον κ. Βίζερ: «Ο κ. Βίζερ είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος, ο οποίος πρωτοστάτησε στον εγκλεισμό της χώρας μας στη δουλοπαροικία χρέους από το 2010 έως σήμερα. Είναι ο άνθρωπος που μαζί με άλλους τρεις ήταν οι συγγραφείς του plan Z της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που στόχο είχε την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ. Τι λέει ο κ. Βίζερ; Ότι το ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό το λέμε και εμείς και ήταν ο λόγος που είχα εκλεγεί. Όταν έχεις ένα μη βιώσιμο χρέος υπάρχουν δύο εναλλακτικές: Η μία είναι το κούρεμα και η αναδιάρθρωσή του. Η μόνη άλλη λύση είναι η μετακύλιση του χρέους στο διηνεκές και η συνέχιση της δουλοπαροικίας. Σε κάποιον έπρεπε να φορτώσουν την επιλογή τους να έχουν ένα μη βιώσιμο χρέος από το 2010 και να το μετακυλούν. Το φορτώνουν σε εμένα. Το αντιμετωπίζω με συμπάθεια και βαθιά τιμή που επέλεξαν εμένα για να αποδεχθούν τη μη βιωσιμότητα του χρέους που φόρτωσαν τον ελληνικό λαό».

Για τα Ελληνοτουρκικά: «Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε νηφάλιοι. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ανακαλύπτουμε εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν. Η Τουρκία πάντα είναι μια απειλή για την Ελλάδα, αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερη απειλή για τον τουρκικό λαό. Οποιαδήποτε κίνηση δημιουργεί σχέσεις “ζεστές” και κοντινές μεταξύ των Ελλήνων δημοκρατών και των Τούρκων Δημοκρατών είναι θετικό και ο,τι κάνει το αντίθετο είναι αρνητικό».

Για το Σκοπιανό: «Η αρχαία Μακεδονία ήταν Ελληνική. Η νέα Μακεδονία ένα κομμάτι της, το μεγαλύτερο, είναι Ελληνικό, ένα άλλο δεν είναι Ελληνικό. Θεωρώ ότι μια σύνθετη ονομασία, η οποία θα αναγνωρίζει το γεγονός ότι υπάρχει ένα κομμάτι της Μακεδονίας που δεν είναι στην Ελλάδα, αλλά και ταυτόχρονα ότι αυτό το κομμάτι δεν είναι η Μακεδονία είναι εθνικά η σωστή λύση για εμάς. Οι υστερίες, τα συλλαλητήρια του μίσους και αυτός ο αποπροσανατολισμός ενός λαού δεν βοηθάνε. Δυστυχώς, είναι απολύτως δυνατόν 1.000.000 Έλληνες να έχουν άδικο».

Για τη Novartis: «Θα ήθελα να ζω σε μια χώρα όπου ένας πολιτικός ή ένας πολίτης δεν θα χρειάζεται να σχολιάζει την ενοχή άλλων πολιτικών ή πολιτών. Θα ήθελα να ζω σε μια χώρα όπου η δικαιοσύνη θα λειτουργεί ανεξάρτητα από εσάς τους δημοσιογράφους και από εμάς τους πολιτικούς. Δυστυχώς δεν ζούμε σε μια τέτοια χώρα. Η λύση δεν είναι κάποιοι πολιτικοί να στήνουν ειδικά δικαστήρια για άλλους πολιτικούς. Η λύση είναι οι θεσμικές αλλαγές στο χώρο της δικαιοσύνης, ώστε να υπάρχει ένας ανακριτής, κάτι αντίστοιχο με το FBI, ώστε να μην υπάρχει αυτή η πλήρης ασυδοσία. Το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος, ιδίως μετά τη μεταπολίτευση, μετετράπη σε ένα κράτος “ραντιέρη”, ο οποίος φορτώνει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού με τεράστια χρέη υπέρ μιας μικρής διεφθαρμένης ολιγαρχίας είναι δεδομένο. Θα ήθελα όμως να ξεφύγουμε από τη διαδικασία του κυνηγιού μαγισσών».

 

Πηγή: messiniapress.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα