Α. Τσίπρας: Τα νέα από το εξωτερικό είναι υπερβολικά καλά για να είναι αληθινά

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μολονότι, σε λίγες ώρες τα νέα μέτρα αναμένεται να είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα,  σε άτυπη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών υπογράμμισε ότι τα νέα από το εξωτερικό είναι τόσο καλά (too good to be true, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε) που ίσως σύντομα τον αναγκάσουν να βάλει και γραβάτα.  Πάντως, αναγνώρισε ότι ο «πόνος από την νέα συμφωνία  είναι δεδομένος για την κοινωνία», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «ικανοποιούμε μια εμμονή του ΔΝΤ».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ δεν επιθυμεί να πάει σε μια προεκλογική εκστρατεία με ανοικτή την κρίση στην Ελλάδα, ωστόσο εμφανίστηκε προβληματισμένος από την διαμάχη Σόιμπλε – ΔΝΤ σχετικά με το χρέος. Γι αυτόν τον λόγο, όπως είπε, επικοινώνησε όταν επέστρεψε από την Κίνα με την κυρία Μέρκελ, προκειμένου να αντιληφθεί τις προθέσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, αν δηλαδή η ίδια ή ο κ. Σόιμπλε κρατάει την μπαγκέτα των διαπραγματεύσεων.

«Μίλησα με την Μέρκελ, γιατί μου δημιούργησε ανησυχία. Με διαβεβαίωσε ότι την διαπραγμάτευση την έχει αυτή», επισήμανε, μετά τις αναφορές της Κριστίν Λαγκάρντ, στην συνάντησή τους στην Κίνα ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Σόιμπλε. Όπως, μάλιστα, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός η κυρία Lagarde του ομολόγησε ότι δεν θα μπορέσει χωρίς το χρέος να περάσει τη συμφωνία από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η νύχτα της 22ας μπορεί όντως να είναι δύσκολη και μακρά, εξαιτίας της διαμάχης ΔΝΤ-Γερμανίας, αλλά εκτίμησε ότι εκείνο τα βράδυ «όλα θα έχουν τελειώσει».

Σύμφωνα, δε, με τον πρωθυπουργό η έξοδος της χώρας στις εκλογές, μετά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. «Μετά την δεύτερη αξιολόγηση θα μπορούμε δοκιμαστικά να βγούμε στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι. Το επιτόκιο των ομολόγων τώρα είναι 5,3% αυτή την στιγμή μετά θα διαμορφωθεί στο 4 με 4,5% που δεν είναι απαγορευτικό για να δανείζεσαι», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά, δε, την αυριανή ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, τόνισε ότι ούτως ή άλλως έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ σχετικά με την τροπολογία της ΝΔ υπογράμμισε χαριτολογώντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε μια ενδιαφέρουσα στροφή προς τα αντίμετρα». «Η τροπολογία έγινε στα αντίμετρα, στα μέτρα υπάρχει μόνο η δέσμευση (σ.σ. της ΝΔ) ότι θα τα εφαρμόσει», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Επενδυτικό Τσουνάμι»

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε παράλληλα ότι τα μηνύματα που πήρε από την Κίνα είναι πως δεν ενδιαφέρεται μόνο η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου να προχωρήσει σε επενδύσεις στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι «μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τον ενδεχόμενο λευκό καπνό στο Eurogroup στις 22 Μαίου και την απομείωση του χρέος το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα τσουνάμι επενδυτικό»!

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα