Αρνητικό το πρόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κινούμενο από την αρχή έως το τέλος της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος, το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν κατάφερε να κρατήσει τις 770 μονάδες που ξεπέρασε χθες μετά την ισχυρή αντίδραση, και παραδόθηκε και πάλι στη συναλλακτική “καθίζηση” με την πλήρη απουσία αγοραστών και την πλήρη επικράτηση των πωλητών, ειδικά στις τελικές δημοπρασίες, όπως έχει συμβεί πολλές φορές.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν πολλές μετοχές τόσο από την υψηλή όσο και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με την μετοχή της Ελλάκτωρ (-6,98%) να αποτελεί αρνητικό πρωταγωνιστή. Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια αρνούνται να ενεργοποιηθούν και έχουν επιλέξει να κρατηθούν μακριά από την αγορά, τηρώντας στάση αναμονής, περιμένοντας ίσως κάποιον καταλύτη που θα μπορέσει να “ανεβάσει” τις αγοραστικές τους διαθέσεις.

Προς το παρόν, κανένας καταλύτης δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, αφού και αύριο δεν αναμένεται κάποια “έκπληξη” από την S&P, ενώ και η όποια έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν φαίνεται να είναι κοντά. Αυτή η υψηλού βαθμού επιφυλακτική στάση της επενδυτικής κοινότητας, η οποία εκδηλώνεται εδώ και… εβδομάδες προκαλεί πάντως έντονο προβληματισμό στην αγορά σχετικά με το κατά πόσον θα είναι δυνατόν να συντελεστεί μία αλλαγή αυτού του “αποκαρδιωτικού”, όπως το χαρακτηρίζουν οι αναλυτές, σκηνικού.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,92% στις 766,64 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,20%, στις 2.030,67 μονάδες, ενώ στο -1,95% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.252,14 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 17,67 εκατ. ευρώ μόλις, από τα χαμηλότερα επίπεδα της χρονιά έως σήμερα.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,57% στις 858,27 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -0,76% και τα 1,9680 ευρώ, την Εθνική στο -0,08% και τα 0,2638 ευρώ, την Eurobank στο -0,58% και τα 0,8610 ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,72% και τα 2,7620 ευρώ.

Στα υπόλοιπα blue chips επικράτησαν ισχυρές πιέσεις με μόνο τέσσερις τίτλους να “διασώζονται” στα θετικά, και συγκεκριμένα οι ΕΛΠΕ (+0,42%), ΕΥΔΑΠ (+1,40%), ΟΠΑΠ (+0,26%) και Τιτάν (+0,96%).

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Coca Cola (-2,92%) η οποία από την αρχή της συνεδρίασης βρισκόταν στο επίκεντρο των πωλητών, η Jumbo (-2,55%), η Fourlis (-2,35%), η ΓΕΚ Τέρνα (-2,78%) και η Σαράντης (-2,44%).

Σύμφωνα με αναλυτές, το Χρηματιστήριο, για να ξεφύγει από την οδό της απαξίωσης στην οποία κινείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στο διεθνές περιβάλλον. Τα ξένα χαρτοφυλάκια θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν η αγορά βρει εσωτερικούς καταλύτες. Οι αποκοπές μερισμάτων που έχουν ήδη ξεκινήσει σε πολλές μετοχές, μαζί με το επιφυλακτικό κλίμα των διεθνών αγορών σε συνδυασμό με τη βουτιά των συναλλαγών, εντείνουν την επιφυλακτικότητα στην αγορά. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η πορεία του Χ.Α το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει και δημιουργεί προβληματισμό και σε ό,τι αφορά το προσεχές roadshow που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 19-20 Σεπτεμβρίου. Όσο πιο ρηχή και χωρίς εμπορευσιμότητα είναι η αγορά, τόσο πιο ευάλωτη θεωρείται σε οποιαδήποτε πιθανά σοκ, με το σημερινό συναλλακτικό τοπίο σε καμία περίπτωση να μην βοηθάει τις 31 εισηγμένες που θα ταξιδέψουν μετά το καλοκαίρι στη βρετανική πρωτεύουσα.

 

πηγή    capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα