Αρνητικά πρόσημα στην Ασία

Πτωτικά κινούνται τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αναμένουν λεπτομέρειες γύρω από μια ενδεχόμενη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας και ενώ η Κίνα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη του 2019.

Κόντρα στην τάση πηγαίνει το κινεζικό χρηματιστήριο, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει στο πλαίσιο του ετήσιου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου ότι θα διοχετεύσει δισεκατομμύρια σε προγραμματισμένες φορολογικές περικοπές και δαπάνες υποδομών. Οι κινήσεις έρχονται καθώς η ανάπτυξη έχει το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών εξαιτίας της υποτονικής εσωτερικής ζήτησης και του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Στο ταμπλό ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση 0,53% στις 21.705,50 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει μικρές απώλειες 0,19%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύεται σε ποσοστό 0,88%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε στο -0,29%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας έχασε 0,52%.

Στο μέτωπο των μάκρο, ο δείκτης PMI υπηρεσιών Caixin της Κίνας υποχώρησε στις 51,1 μονάδες τον περασμένο μήνα από 53,6 μονάδες, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Markit.

Παράλληλα ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του το ετήσιο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας, με την κυβέρνηση να θέτει τους στόχους για το ΑΕΠ, το έλλειμμα και την ανεργία του 2019. Η Κίνα όρισε ως ποσοστό-στόχο για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της το 2019 το φάσμα μεταξύ του 6,0% και του 6,5%, γνωστοποίησε στην ετήσια έκθεση του προς την κινεζική λαϊκή εθνοσυνέλευση ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, δηλαδή ένα επίπεδο ελαφρώς χαμηλότερο από το 2018, όταν ο στόχος ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης να κυμανθεί περί το 6,5%. Επίσης, αύξησε κατά 0,2% την πρόβλεψη του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,8% για το ΑΕΠ του 2019 σε σύγκριση με το 2018, σύμφωνα με επίσημη κυβερνητική αναφορά που δημοσιοποιήθηκε στο Πεκίνο. Ξεχωριστά, η Κίνα θα προχωρήσει στην δημιουργία περισσότερων από 11 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στα αστικά κέντρα για το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία επίσημης αναφοράς. Ο στόχος του Πεκίνου εντοπίζεται στον περιορισμό της ανεργίας στα αστικά κέντρα μεταξύ του 4,5% και του 5,5%, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα