Αντίστροφη μέτρηση για τους ΑΝΕΛ;

Άρθρο της Ειρήνης Πετούλα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν ότι η συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όποια εξέλιξη και αν έχει, θα επιδράσει καθοριστικά και στην πολιτική σκηνή της χώρας, με κόμματα και παρατάξεις να κοιτούν ήδη την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου να τελειώνει.

 

Κάποιοι θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, αλλά όλοι σχεδόν συγκλίνουν στην άποψη ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ξεφύγουν από την ‘’ήττα΄΄ που τους επιφυλάσσει το μέλλον. Οι λόγοι, κατά ορισμένους, ήδη προϋπήρχαν, με το ζήτημα όμως του Μακεδονικού να βάζει την οριστική σφραγίδα στην συγκεκριμένη καταληκτική πορεία.

Κατά πρώτον, είναι προφανές ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου, έχει ήδη χάσει σημαντικό μέρος των αντιμνημονιακών ψηφοφόρων του, καθώς χωρίς κανένα δισταγμό από το ‘’βάραθρο’’ της συγκυβέρνησης υπέγραφε μνημονιακά μέτρα, με σκοπό κατά πολλούς να παραμείνει στην καρέκλα της εξουσίας.

Τώρα όμως αντιμετωπίζουν και έναν δεύτερο κίνδυνο, να χάσουν και το ‘’υπερπατριωτικό΄΄ κοινό τους, καθώς μπορεί στα λόγια να απορρίπτουν την συμφωνία με την ΠΓΔΜ, στην πράξη όμως στηρίζουν μια κυβέρνηση η οποία την υπογράφει. Μήνυμα αντιφατικό και κατά πολλούς φαιδρό.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν ότι αν επικρατήσει το σενάριο προώρων εκλογών και η συμφωνία δεν προλάβει να έρθει στη Βουλή,  ίσως ο Καμμένος καταφέρει να ‘’σώσει οτιδήποτε σώζεται’’.  Σενάριο όμως που δεν πιθανολογείται, καθώς οι ψηφοφόροι πιθανότατα θα έχουν πεί ήδη το ‘’αντίο’’ στο κόμμα των ΑΝΕΛ.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος φαίνεται πως κάνει απέλπιδες προσπάθειες ώστε να πείσει τους δεξιούς ψηφοφόρους του να παραμείνουν,  με συνεχείς επιθέσεις στην ΝΔ (από την οποία προέρχεται), υπενθυμίζοντας με κάθε ευκαιρία το πόσο λίγο δεξιοί και πατριώτες είναι οι νεοδημοκράτες, σε σύγκριση με το δικό του ‘’κίνημα΄΄ όπως το ονομάζει.

Παράλληλα, οι αποκαλύψεις από τον Δημήτρη Καμμένο την επόμενη της διαγραφή του από τους ΑΝΕΛ, πως η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος συζητούσε πρόταση μομφής κατά του Νίκου Κοτζιά, επιβεβαιώνει το ΄΄αδιέξοδο’’ που αντιμετωπίζει πλέον το κόμμα της συγκυβέρνησης.

Έτσι, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε συμφωνία για το Σκοπιανό, φαίνεται πως πλήττει κυρίως το ίδιο το ‘’στήριγμά ‘’του, με κάποιους ωστόσο να το βλέπουν ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να επέλθει και το ‘’διαζύγιο΄΄ μεταξύ τους.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα