Αναταράξεις στις ευρωαγορές

Στις αγορές της Ευρώπης μεταφέρονται οι κλυδωνισμοί από το χθεσινό sell-off των δεικτών της Wall Street το οποίο οδήγησε νωρίτερα τα ασιατικά χρηματιστήρια στο βαθύ κόκκινο.

Το διεθνές επενδυτικό κλίμα έχει πληγεί καίρια από το πρόσφατα ράλι των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων σε υψηλά άνω των επτά ετών, ενώ την επενδυτική ψυχολογία φαίνεται ότι κλόνισε και η νέα επίθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου – μετά από πολλά χρόνια ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων – έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η απόδοση του 10ετούς παραμένει στο 3,17% σήμερα, διολισθαίνοντας από το υψηλό επτά ετών που σημείωσε την Τρίτη στο 3,26%. Τα επιτόκια σκαρφαλώνουν σταθερά καθώς η Federal Reserve συνεχίζει να συρρικνώνει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που διακρατεί και εν μέσω προσδοκιών για νέες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν έχει αποδώσει τα ρεκόρ της Wall Street στις οικονομικές του πολιτικές, δήλωσε χθες ότι η Fed κάνει λάθος με τις αυξήσεις των επιτοκίων, τονίζοντας μάλιστα σε μια πρωτοφανή παρέμβαση ότι η κεντρική τράπεζα “έχει τρελαθεί”.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,2% στις 362,42 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,7% στις 11.632,77 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 1% στις 5.151,62 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,2% στις 7060,65 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί σε ποσοστό 1,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 1,4%.

Την ίδια στιγμή, ανοικτή πηγή αβεβαιότητας παραμένει η εμπορική διένεξη των ΗΠΑ με την Κίνα, με τους αναλυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις πιθανότητες οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη να βρουν κοινό έδαφος για συμβιβασμό τους επόμενους μήνες.

Νωρίτερα τα ασιατικά χρηματιστήρια βρέθηκαν να καταγράφουν ισχυρές απώλειες, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να υποχωρεί 3,9% και τα κινεζικά χρηματιστήρια να σημειώνουν βουτιά άνω του 5%.

Τόσο ο βιομηχανικός Dow Jones όσο και ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψαν χθες στη Νέα Υόρκη τις μεγαλύτερες απώλειες από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq γνώρισε το μεγαλύτερο sell-off από τον Ιούνιο του 2016.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα