“Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στη διαπραγμάτευση”

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε τη Δευτέρα 10 Απριλίου συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky και τον δημοσιογράφο Άκη Παυλόπουλο όπου τόνισε μεταξύ άλλων:

– Σχετικά με το αν η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση και ποιό είναι τελικά το αποτέλεσμα

“Όπως πολύ σωστά είπατε, έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Η πολιτική μας, από τον Σεπτέμβριο του 2015, στο εκβιαστικό δίλημα ή υπογράφετε τη συμφωνία ή βγαίνετε από την Ευρωζώνη, υπογράψαμε μια επώδυνη συμφωνία για την τριετία 2015-2018 και πιστεύω ότι καλά κάναμε. Και στη συνέχεια πήγαμε σε εκλογές, όπου ο λαός μας έδωσε 7 μονάδες διαφορά. Αυτή την στιγμή είμαστε περίπου στο μέσο του προγράμματος. Στο διάστημα αυτό αντιμετωπίζουμε πολλές πιέσεις από τους δανειστές, αλλά εμείς συνεχίζουμε και υλοποιούμε με συνέπεια τις υποχρεώσεις μας. Το ζήτημα που προέκυψε τον τελευταίο καιρό, είναι ότι οι δανειστές θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα παίρνουν τα χρήματά τους και μετά το τέλος της επιτροπείας και ζητούν νέα μέτρα, που θα εφαρμοστούν μετά το 2019. Αυτά τα μέτρα δεν θα τα παίρναμε ποτέ εμείς, εάν η χώρα δεν ήταν υπερχρεωμένη από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Έτσι καταλήξαμε σε κάποια μέτρα για μετά το τριετές πρόγραμμα, για το 2019-2020.

Στις 20 Φεβρουαρίου υπήρξε καταρχήν μια συμφωνία. Μετά τις 20 Φλεβάρη υπήρξε μια υπαναχώρηση του ΔΝΤ μαζί με την πιο σκληρή πλευρά των δανειστών, που θέλησαν να πάρουν πίσω τα θετικά μέτρα που είχαμε συμφωνήσει. Υπήρξε μια καθυστέρηση που δεν οφείλεται σε εμάς. Στα εργασιακά είχαμε απέναντι μας το ΔΝΤ με μια άκαμπτη θέση στα εργασιακά ζητήματα. Τι πετύχαμε με την διαπραγμάτευση. Πετύχαμε, εκτός από την επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ, τα θετικά μέτρα που δημιουργούν μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, για το 2019 και το 2020.

Τι πλεόνασμα πρωτογενές έπρεπε να πιάσουμε εφέτος, 0,5% και πιάσαμε 3,5% για το 2016, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Άρα ο στόχος για 1,75% το 2017 είναι σχεδόν σίγουρος και ο στόχος του 2,5% για τα δυο χρόνια, δηλαδή το 2019 και το 2020, είναι απόλυτα εφικτός.

Όσον αφορά το 2,7%, σαν στόχο ανάπτυξης. Πολλοί παράγοντες του εσωτερικού, και κυρίως η ΝΔ, δεν ήθελαν να κλείσει η αξιολόγηση. Δημιουργούν καθημερινά, είτε με στοιχεία στο Reuters, το οποίο βγαίνει και λέει, πριν από 10 ημέρες, σε κείμενα του σε επενδυτές, ότι “σήμερα-αύριο” ο Τσίπρας θα κάνει διάγγελμα και προκηρύσσει εκλογές. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται λοιπόν, να μην υπάρξει αναπτυξιακή ανάσα, εγώ βλέπω με σημερινά στοιχεία, ιδιωτικές επενδύσεις, ΒΙΒΕΧΡΩΜ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ σε συνεργασία με την FRAPORT, ΟΤΕ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ και PHILIP MORRIS, ΟΠΑΠ κλπ, που όλες γίνονται αυτό το διάστημα.

Με μια, δηλαδή, στοιχειώδη βελτίωση του κλίματος, χωρίς να καλλιεργείται κλίμα αβεβαιότητας με τη συνεχή συζήτηση για εκλογές, η αγορά μπορεί να κινηθεί”.

– Σχετικά με τη συζήτηση για το πόσο θα περικοπούν τελικά οι συντάξεις,

“Η περικοπή κατά 1% αφορά τις προσωπικές διαφορές. Δηλαδή, αν ένας συνταξιούχος έπαιρνε 1000 ευρώ, με τον παλιό τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και με το νέο τρόπο 800 ευρώ, υπάρχει μια προσωπική διαφορά 200 ευρώ. Ένα μέρος της προσωπικής διαφοράς θα κοπεί. Η διαφορά είναι, ότι δεν θα κοπούν όλες οι συντάξεις οριζοντίως και δεν θα κοπούν τα 2/3 των συντάξεων, αλλά το 1/3. Οι μικρές συντάξεις δεν θα μειωθούν καθόλου, οι οποίες δεν έχουν άλλωστε, καθόλου προσωπική διαφορά.

Το αποφασισμένο είναι ότι η μείωση θα αφορά το 1/3 των συνταξιούχων, σε αυτούς που υπάρχει προσωπική διαφορά. Γίνεται προσπάθεια από εμάς, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί αυτό στο τεχνικό του μέρος, η μείωση να είναι όχι πάνω από το 1/3 της προσωπικής διαφοράς σε κάθε περίπτωση και για τις μικρές συντάξεις ελάχιστη ή καθόλου μείωση.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκοψαν 11 φορές τις συντάξεις, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Εμείς, με η συμφωνία του 2015, προχωρήσαμε σε κάποιες μειώσεις, όχι σε όλες τις συντάξεις, μέχρι 1100 ευρώ στο άθροισμα, δεν κόπηκαν συντάξεις. Λέμε λοιπόν, επειδή πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά στα πρωτογενή πλεονάσματα, ότι το 2019, σαν αντισταθμιστικό μέτρο, θα έχουμε μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, ανάλογα με τη σύνταξη του καθενός. Για μέχρι 700 ευρώ σύνταξη θα μηδενιστεί η συμμετοχή στα φάρμακα, από 700 έως 1200 θα μειωθεί στο 50% και από 1200 και επάνω θα μειωθεί κατά 25%. Ένα μέρος που θα χάσει δηλαδή, ο συνταξιούχος, θα το επωφεληθεί από τη μείωση της συμμετοχής”.

– Σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου,

“Σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου, έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια και αναγκαστήκαμε να συμβιβαστούμε, αλλά η όποια εφαρμογή του θα γίνει από το 2020 και μετά. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν θα πάμε σε μείωση του αφορολόγητου. Ποιά είναι τα αντίμετρα για το αφορολόγητο, για την επίτευξη δηλαδή του μηδενικού δημοσιονομικού ισοζυγίου. Θα εφαρμοστεί μια μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που ακόμα δεν έχει οριστεί, για μεσαία εισοδήματα 8.600-20.000 ευρώ, θα υπάρξει μείωση του φορολογικού συντελεστή σε φυσικά πρόσωπα, από 22 σε 20, θα υπάρξει μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς επίσης και μείωση στον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων από 29% σε 26%”.

– Σχετικά με το εάν υπήρξε ζήτημα στην ΚΕ με τους 53 και με τον κ. Φίλη ότι μπήκε θέμα νομιμοποίησης των μέτρων από την κοινωνία,

“Μια και το αναφέρετε, ο κ. Φίλης έθεσε ένα θέμα. Υπάρχει ένα ανοιχτό ζήτημα, εγώ για παράδειγμα, λέω ότι ο στόχος να βγούμε το 2018 από το πρόγραμμα είναι ένας στόχος δύσκολος, αλλά ρεαλιστικός. Υπάρχουν διάφορες απόψεις όμως, πάνω σε αυτό, υπάρχουν και άλλοι που δεν πιστεύουν ότι ο στόχος μπορεί να “βγει”.

Το ποιός μείωσε την ανεργία, ποιός έβγαλε τη χώρα από την κρίση, θα κριθούν στην ώρα τους, θα κριθεί το παρόν, όπως κρίθηκε και το παρελθόν σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές μάχες”.

– Σχετικά με τι γίνεται με τα χρήματα που λαμβάνει η χώρα μας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό,

“Η χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, δεν έχει πόρους για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα έξοδα που πρόεκυψαν από τις ανάγκες των περίπου 60.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων στη χώρα μας. Τα χρήματα αυτά, τα δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν τα δίνει στην κυβέρνηση να τα διαχειριστεί. Εμείς έχουμε τον σχεδιασμό για τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Τα χρήματα παίρνουν φορείς παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς και πιστοποιημένες ΜΚΟ. Δεν έχουμε εμείς την διαχείριση των χρημάτων.

Σχετικά με το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα σε όλη την επικράτεια. Ο κ. Μουζάλας επισκέφθηκε σήμερα τη Λάρισα μαζί με τον εκπρόσωπο της Υπάτης Αρμοστείας τον κ. Φιλίπ Λεκλέρκ αλλά και άλλα στελέχη, με τους οποίους έχει συνομολογηθεί ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα, είναι εξασφαλισμένη”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα