Έγινε το πρώτο βήμα για την συνταγματική αναθεώρηση στη ΠΓΔΜ

Το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος έκανε τη Δευτέρα το σκοπιανό Κοινοβούλιο, καθώς εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Συγκεκριμένα, σε έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το κείμενο της κυβερνητικής εισήγησης και το προώθησε στην Βουλή, όμως δεν εκίνησε επί τόπου την απαιτούμενη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Τι περιλαμβάνει η προτεινόμενη αναθεώρηση

Η προτεινόμενη αναθεώρηση αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία» και τροποποιεί τα άρθρα 3 και 49, τα οποία αναφέρονται στο αμετάβλητο των συνόρων και στην προάσπιση των δικαιωμάτων της διασποράς αντίστοιχα.

Η αναθεωρημένη εκδοχή των δύο άρθρων θα καθιστά σαφές πως η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις σε βάρος οποιουδήποτε γείτονά της κι ότι το ενδιαφέρον για την διασπορά δεν υποκρύπτει παρέμβαση σε ξένες υποθέσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι, σύμφωνα πάντα με το MIA.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε πάντως να απαντήσει εάν η κατάθεση της εισήγησης σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 έδρες στην 120μελή Βουλή.

Συνεχίζει να αναζητά τη στήριξη 11 βουλευτών ο Ζάεφ

Την ίδια στιγμή, ο σκοπιανός πρωθυπουργός συνεχίζει να αναζητά τη στήριξη 11 ακόμη βουλευτών από την αντιπολίτευση, με τους οποίους θα καταφέρει να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία στη Βουλή .

Η εθνικιστική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE έχει 49 έδρες στο κοινοβούλιο (επί συνόλου 120), αρκετές ώστε να αποτρέψει την έγκριση της συμφωνίας με την πλειοψηφία δύο τρίτων (80 ψήφοι) που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός αναζητά 11 επιπλέον βουλευτές προκειμένου εξασφαλίσει την προβλεπόμενη πλειοψηφία, γεγονός που αναμένεται να αποδειχθεί αρκετά δύσκολο δεδομένων των έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.

Αν δεν βρεθούν οι 11 αυτοί βουλευτές ο Ζόραν Ζάεφ, όπως έχει ενημερώσει συνομιλητές του από τη διεθνή κοινότητα, θα προχωρήσει άμεσα σε κάλπες.

Παράλληλα, η 10η Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία έτσι ώστε ο σκοπιανός πρωθυπουργός να ενημερώσει για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. «Ελπίζω να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι εξασφαλίστηκε η πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα