

Εκπρόσωποι από περίπου 90 χώρες αναμένεται να παραστούν στην Σύνοδο για την ειρήνη στην Ουκρανία, όπως ανέφεραν Ελβετοί αξιωματούχοι, ωστόσο αρκετές από τις χώρες του αποκαλούμενου και Παγκόσμιου Νότου δεν έχουν ακόμα επιβεβαιώσει την παρουσία τους.
“Η λίστα με τους συμμετέχοντες είναι ρευστή ως και την τελευταία μέρα”, είπε η πρόεδρος της Ελβετίας, Βιόλα Άμχερντ σε δημοσιογράφους στη Βέρνη. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιγκνάσιο Κάσις σημείωσε πως περισσότερες από τις μισές χώρες θα εκπροσωπηθούν από τους αρχηγούς κρατών ή τους επικεφαλής των κυβερνήσεων, ενώ ο τελικός κατάλογος των συμμετεχόντων θα δημοσιευτεί την Παρασκευή.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αρχικά ζητήσει από την Ελβετία να φιλοξενήσει τις συνομιλίες για την ειρήνη προκειμένου να κερδίσει επιπλέον υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα και δη από χώρες πέρα από τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ουκρανίας στη Δύση. Μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνεται και η πλήρης αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.
Παρ’ όλα αυτά, πολύ δύσκολα τέτοιες φιλοδοξίες θα βρουν έδαφος υλοποίησης κατά τη διάσκεψη που θα λάβει χώρα στις 15-16 Ιουνίου στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Η Κίνα αρνήθηκε να παρευρεθεί λόγω της άρνησης της Ελβετίας να προσκαλέσει τη Ρωσία και η Βραζιλία και η Νότια Αφρική δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει, είπε ο Κάσις. Επιπλέον, ενώ η Ινδία θα είναι παρούσα, φαίνεται απίθανο να παρευρεθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. Παρούσα θα είναι και η Τουρκία, η οποία μεσολάβησε στις αρχικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας λίγο μετά την έναρξη της εισβολής.
Η διάσκεψη θα επικεντρωθεί σε ένα λιγότερο ευρύ σύνολο θεμάτων, όπως η πυρηνική ασφάλεια, η επισιτιστική ασφάλεια, η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τα ανθρωπιστικά ζητήματα, ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η διάσκεψη θα πρέπει να θεωρηθεί ως το πρώτο βήμα σε μια μακρά ειρηνευτική διαδικασία, στην οποία θα πρέπει να συμπεριληφθεί τελικά και η Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Κασίς. Πρόσθεσε ότι συζητείται ακόμη ποια χώρα θα ηγηθεί της επόμενης φάσης των συνομιλιών και θα οργανώσει μια επόμενη διάσκεψη.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την άλλη ευχαρίστησε τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, τη Δευτέρα για την απόφαση του Πεκίνου να μην παραστεί στην ελβετική σύνοδο κορυφής. Η συνάντηση “δεν προβλέπει τη δίκαιη συμμετοχή της Ρωσίας”, είπε ο Λαβρόφ στον Wang στο περιθώριο της διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των BRICS στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας.
Σχετικά Νέα
Ποιος ήταν Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Ιησουίτης ποντίφικας από την Λατινική Αμερική
Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, ο 266ος ποντίφικας, ήταν ο πρώτος.
Την θλίψη του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε ο Φρίντριχ Μερτς
Την θλίψη του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε πριν από λίγο ο.
Οι συμβολισμοί στο οικόσημο του Πάπα Φραγκίσκου – Είχε το μονόγραμμα του Ιησού στα ελληνικά
«Δια του ελέους και της εκλογής – Miserando atque eligendo» ανέφερε το οικόσημο του.
Οι διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου – Τα μηνύματα των ηγετών
Οι παγκόσμιοι ηγέτες, ο ένας μετά τον άλλο, αποχαιρετούν τον Πάπα Φραγκίσκο ο οποίος πέθανε τη.