Υπόθεση Μπελέρη: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατά Αλβανίας – Υιοθέτησε ψήφισμα της ΝΔ

Ηχηρό μήνυμα στην Αλβανία για το Κράτος Δικαίου, με αφορμή την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, εξέπεμψε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με το οποίο καλείται η Αλβανία να σεβαστεί τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών του Μαΐου, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Συγκεκριμένα σήμερα στις Βρυξέλλες, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε έκτακτο ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του ΕΛΚ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Σήμερα Τρίτη (05/09), στις Βρυξέλλες, μετά από πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας κατατέθηκε έκτακτο ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του ΕΛΚ. Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά συνδέει τη σύλληψη Μπελέρη με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας, υπογραμμίζοντας ότι καμία χώρα που επιθυμεί την ένταξη στην Ε.Ε. δεν πρέπει να ενεργεί με τέτοιον τρόπο.

Το ΕΛΚ καλεί την Αλβανία να σεβαστεί τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών του Μαΐου και να σεβαστεί το τεκμήριο αθωότητας οποιουδήποτε κατηγορουμένου. Τέλος, ζητεί από τις αλβανικές αρχές να διασφαλίσουν την ορκωμοσία του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ανεξάρτητα από τη δικαστική εκκρεμότητα.

Το ψήφισμα, το οποίο παρουσιάστηκε από τον βουλευτή Σερρών και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσο Χατζηβασιλείου, υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Πολιτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συνεδριάζει αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες».

Αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος

«Κατατέθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, στις 4 Σεπτεμβρίου 2023

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Φρέντι Μπελέρης, ως υποψήφιος από την ελληνική μειονότητα για τη θέση του δημάρχου της Χειμάρρας, μιας πόλης στην Αλβανία που κατοικείται κυρίως από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας, δέχθηκε προσωπική επίθεση από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου,

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιθέσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Edi Rama κορυφώθηκαν την εβδομάδα πριν από τις εκλογές και αυτές οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Μπελέρη κατέληξαν στη σύλληψή του από τις αλβανικές αρχές, την παραμονή των τοπικών εκλογών στην Αλβανία, βάσει ισχυρισμών για δωροδοκία ψηφοφόρων,

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Φρέντι Μπελέρης, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, στις 14 Μαΐου 2023 εξελέγη Δήμαρχος της Χειμάρρας,

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, μετά από τρεις και πλέον μήνες, το μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας Φρέντι Μπελέρης παραμένει υπό κράτηση και ότι οι επανειλημμένες αιτήσεις του δικηγόρου του έχουν απορριφθεί. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κράτησης του Φρέντι Μπελέρη στις φυλακές Αυλώνα, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τη Χειμάρρα, δεν του έχει επιτραπεί να ορκιστεί και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να χάσει το δικαίωμα να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος Δήμαρχος της Χειμάρρας,

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εφαρμογή του νόμου δεν πρέπει ποτέ να οδηγεί στην παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας ενός κατηγορουμένου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του και ότι είναι προφανές πως η κράτηση του εκλεγμένου Δημάρχου Μπελέρη χρησιμοποιείται από τις αλβανικές αρχές ως πρόσχημα για να εμποδίσουν την ορκωμοσία του και επομένως να εμποδίσουν την ανάληψη των καθηκόντων του ως Δημάρχου της Χειμάρρας,

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Αλβανία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ και ότι ο δημοκρατικός μετασχηματισμός, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και η τήρηση των κανόνων, αξιών και προτύπων της ΕΕ διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διαδικασία προσχώρησης στην ΕΕ και αποτελούν βασικό σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της προόδου με στόχο την ένταξη στην ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε υπό ένταξη χώρα θα πρέπει να επιδείξει ισχυρά, μη αναστρέψιμα αποτελέσματα όσον αφορά τη δημοκρατική της ανθεκτικότητα,

Η Πολιτική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος:

Υπενθυμίζει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 12ης Ιουλίου 2023 σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2022 για την Αλβανία, όσον αφορά τη σύλληψη του νέου Δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, την παραμονή των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, η οποία αφενός παραβίασε το τεκμήριο αθωότητας και αφετέρου εμπόδισε τον εκλεγμένο Δήμαρχο να αναλάβει τα καθήκοντά του, καθώς παραμένει φυλακισμένος μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζει ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 12ης Ιουλίου 2023 συνέδεσε το θέμα αυτό με τον γενικότερο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά τις περιουσίες των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή του εν λόγω Δήμου και τις κατηγορίες για καταπατήσεις από το κράτος.

Καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης εναντίον ενός εκλεγμένου Δημάρχου που προέρχεται από εθνική μειονότητα και την ευθεία παρέμβασή της στις εκλογικές διαδικασίες, ενέργειες που αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αξίες.

Τονίζει ότι η καταφανής έλλειψη σεβασμού της αλβανικής κυβέρνησης προς το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και, πρωτίστως, το κοινοτικό κεκτημένο, δημιουργεί πολιτικό χάσμα μεταξύ της Αλβανίας και της ΕΕ.

Υπογραμμίζει ότι καμία χώρα που επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο.

Καλεί τις αλβανικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Όλοι θα πρέπει να τηρούν τους νόμους, τους εκλογικούς κανόνες, καθώς και όλα τα κύρια διεθνή πρότυπα.

Καλεί τις αλβανικές αρχές να σεβαστούν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 14ης Μαΐου 2023 και το τεκμήριο αθωότητας κάθε κατηγορούμενου και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα -νομοθετικά, διοικητικά ή άλλα- για να διασφαλίσουν ότι θα γίνει η ορκωμοσία του εκλεγμένου Δημάρχου, η οποία δεν σχετίζεται με δικαστικές διαδικασίες».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα