Υπεγράφη στρατηγική συμφωνία ΕΕ και Αιγύπτου με 6 πυλώνες

Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο “Κοινή Δήλωση για τη Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση”, κατά τη μίνι σύνοδο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή (17/3), στο Κάιρο.

Παρόντες στη μίνι σύνοδο ήταν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο, η Ιταλίδα ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι και ο Αυστριακός καγκελάριος ΚαρλΝεχάμερ, οι οποίοι έστειλαν μήνυμα έμπρακτης στήριξης στην Αίγυπτο, την ώρα που η συνεχώς επιδεινούμενη οικονομία της Αιγύπτου πλήττεται από το αυξανόμενο δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ και η μεταναστευτική πίεση αυξάνεται.

“Σήμερα εγκαινιάζουμε τη Στρατηγική και Ολοκληρωμένη συνεργασία μας με την Αίγυπτο” τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στο X/Twitter. “Θα εργαστούμε μαζί σε έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Πολιτικές σχέσεις, Οικονομική σταθερότητα, Επενδύσεις & Εμπόριο, Μετανάστευση, Ασφάλεια, Άνθρωποι και δεξιότητες”, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στο πακέτο οικονομικής υποστήριξης ύψους 7,4 δισ.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις των ηγετών παρακάτω:

Αλ Σίσι: “Μαζί κάναμε μια αλλαγή στη συνεργασία μας”
“Η επίσκεψή σας σήμερα έχει τεράστια συμβολική σημασία γιατί μαζί κάναμε μια αλλαγή στη συνεργασία μας. Υπογράψαμε μία Σύνοδο κοινής δήλωσης για να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ΕΕ Αιγύπτου” δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

“Θα συμπεριλάβουμε μία καινούρια διάσταση για να ενισχύσουμε τις μεταναστευτικές ροές. Επίσης μεγάλη ανησυχία αποτελεί ο πόλεμος στην Παλαιστίνη. Θα ζητήσουμε άμεση κατάπαυση πυρός και άνοιγμα διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια για να μπορέσουμε να στείλουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους. Σας ευχαριστώ για τις συζητήσεις μας και ελπίζω να έχουμε εποικοδομητικό διάλογο και στο μέλλον” κατέληξε.

Το πακέτο ύψους 7,4 δισ. ευρώ όπως είχαν αναφέρει οι Financial Times, αφορά στη μετανάστευση, το εμπόριο, τους υδάτινους πόρους, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τη δημογραφία.

Από αυτά τα χρήματα, το 1 δισ. ευρώ αφορά σε βραχυπρόθεσμες ανάγκες και θα αποδεσμευτεί το 2024, ενώ τα 4 δισ. για τα οποία χρειάζεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφορούν στην περίοδο 2025-2027, το 1,8 στοχεύει σε επενδύσεις και είναι σε συνεργασία με ευρωπαϊκές αρχές, ενώ τα 600 εκατ. σχετίζονται με έργα κυρίως στον τομέα της μετανάστευσης και την τεχνική βοήθεια (π.χ ενίσχυση συνόρων, κέντρα υποδοχής, εκπαίδευση συνοριοφυλάκων). Η βοήθεια θα προέρχεται από δάνεια, ανακατανομές και εγγυήσεις, ενώ το συνολικό ποσό των 7,4 δισ. ευρώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα.

Το τρέχον εξάμηνο πιθανόν θα λάβει χώρα η επενδυτική διάσκεψη για την Αίγυπτο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα