

Η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει την ισχυρή δυναμική της και να αναπτυχθεί κατά 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν.
Η Επιτροπή αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024, που πέτυχε σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2024, το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί και την επόμενη διετία.
«Η οικονομία διατηρεί τη δυναμική της παρά τους αντίθετους ανέμους», αναφέρει η έκθεση που αποτυπώνει ότι το 2024, η οικονομία της Ελλάδας επεκτάθηκε κατά 2,3%, με κύρια χαρακτηριστικά, την αύξηση της ζήτησης, των εισαγωγών, αλλά και εξαγωγών με βραδύτερους ρυθμούς.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να μετριαστεί στο 2,3% έως το 2026, λόγω της αύξησης των μισθών. Το ΑΕΠ θα συνεχίσει να υπερβαίνει το μακροπρόθεσμο δυναμικό του, με ρυθμούς 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις «η ελληνική οικονομία αναμένεται μόνο ήπια να επηρεαστεί από τους αμερικανικούς δασμούς».
Στις δημοσιονομικές προβλέψεις, το 2024, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ξεπέρασε σημαντικά τις προσδοκίες και κατέγραψε πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 0,6% του ΑΕΠ που προβλεπόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις. Η βελτίωση αυτή οφείλεται «στην ισχυρότερη από τα αναμενόμενα έσοδα από άμεσους φόρους και τις ισχυρές εισπράξεις από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης» όπως τονίζει η έκθεση που συνδέονται με τη σταθερή αύξηση της απασχόλησης (η αγορά εργασίας βελτιώθηκε, περαιτέρω μείωση της ανεργίας Φεβρουάριο 8,6%) καθώς και τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας και οι αυστηρότερες απαιτήσεις υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί το 2025 146,6% και 140,6% το 2026, ένα ποσοστό το οποίο δείχνει 15 μονάδες βάσης μείωση σε σχέση με το 2024 και μάλιστα σε μια περίοδο που το ιταλικό χρέος τη διετία 2025 2026 θα ακολουθήσει ανοδική πορεία και θα βρεθεί μια ανάσα από το ελληνικό.
Μάλιστα για φέτος φαίνεται με βάση τις εκτιμήσεις ότι θα έχει η χώρα μας τον 6ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης.
Οι οικονομικές προβλέψεις για την ευρωζώνη
Η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την ΕΕ το 2025 και το 2026, σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, η αύξηση του ΑΕΠ το 2024 στην ευρωζώνη θα είναι 0,9% και 1.0% στην ΕΕ. Για το 2025 το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,9% στην ευρωζώνη και 1,1% στην ΕΕ και το 2026 κατά 1,4% και 1,5% αντιστοίχως.
Ο Επίτροπος Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις στη σημερινή παρουσίαση (19/5) αναφέρθηκε σε πέντε βασικές προβλέψεις που περιέχονται στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για την «κρυφή παγκόσμια αβεβαιότητα», την ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας, τη μέτρια ανάπτυξη φέτος και την επιτάχυνση της ανάπτυξης το επόμενο έτος», όπως δήλωσε. Παράλληλα, «το ΑΕΠ της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1% το 2025 και κατά 1,5% το 2026. Έτσι, η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,9% φέτος και κατά 1,4% το επόμενο έτος». Επιπλέον, σύμφωνα με τον Επίτροπο, «ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας», ενώ «οι κίνδυνοι για τις προοπτικές εξακολουθούν να κλίνουν προς τα κάτω, ιδίως λόγω των εμπορικών εντάσεων».
Ο κ. Ντομπρόβσκι στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αντίκτυπο των δασμών, τονίζοντας πως «η αβεβαιότητα σχετικά με το εμπόριο και την ευρύτερη οικονομική πολιτική των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι μεγάλη», επιβαρύνοντας την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και το εμπόριο.
πηγή: ertnews.gr
Σχετικά Νέα
Σύσκεψη υπό τον Χατζηδάκη για τα ευρωπαϊκά κονδύλια 2028-2034 – Ο σχεδιασμός και τα χρονοδιαγράμματα για τα οδικά, σιδηροδρομικά, ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα
Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δεύτερα 19 Μαΐου 2025,.
Έως την Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 vouchers παιδικών κατασκηνώσεων της ΔΥΠΑ
Την Τετάρτη 21 Μαΐου 2025 και ώρα 23:59 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων δικαιούχων.
Γ. Κώτσηρας: Έρχονται φορολογικά μέτρα – ανάπτυξης το φθινόπωρο στη ΔΕΘ
«Καλά νέα» αναμένεται να ακούσει το φθινόπωρο στη ΔΕΘ η μεσαία τάξη από το.
Eurobank: Περιθώρια υπερκάλυψης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2025 – Δημιουργείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος
Στη σταθερή πορεία που ακολουθεί η ελληνική οικονομία, προς τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος,.