Υεμένη: Πάνω από 6.000 εκτοπισμένοι μετά την προέλαση των Χούθι

Άλλοι 6.000 και πλέον άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο δυτικό τμήμα της εμπόλεμης Υεμένης κατά την πρόσφατη προέλαση των σιιτών ανταρτών Χούθι γύρω από τη Χοντάιντα, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι τεράστιας στρατηγικής σημασίας καθώς μέσω αυτού γίνεται η είσοδος στη χώρα της ανθρωπιστικής βοήθειας και εισαγόμενων εμπορευμάτων, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ χθες Κυριακή το βράδυ.

Οι Χούθι κατέλαβαν τον έλεγχο αχανούς τομέα νότια από τη Χοντάιντα, όπου είχε συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός το 2018, αφού οι δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στον τομέα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που δεν έδωσαν καμιά εξήγηση στο Γαλλικό Πρακτορείο για τον λόγο που συνέβη αυτό.

Ωστόσο δυνάμεις που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ωστόσο ανέφερε πως δεν βλέπουν τον λόγο να διατηρούν θέσεις στην πόλη της δυτικής Υεμένης, λόγω της κατάπαυσης του πυρός που είχε συμφωνηθεί το 2018 στη Σουηδία με μεσολάβηση του ΟΗΕ.

«Ως επακόλουθο των εξελίξεων αυτών, κάπου 700 οικογένειες (περίπου 4.900 άνθρωποι) εκτοπίστηκαν προς την πόλη Χόχα, ενώ άλλες 184 οικογένειες (περίπου 1.300 άνθρωποι) εκτοπίστηκαν νοτιότερα, προς την περιφέρεια Μόχα», διευκρίνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, επικαλούμενο υεμενίτικες κυβερνητικές πηγές.

«Μέχρι σήμερα, δεν έχει αναφερθεί κανένας εκτοπισμός στις ζώνες που πέρασαν υπό τον έλεγχο των de facto αρχών (των Χούθι)», πρόσθεσε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Επικαλούμενο στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων στο πεδίο, το OCHA ανέφερε πως στήθηκε νέος καταυλισμός εκτοπισμένων, που αποτελείται από 300 σκηνές, στην Αλ Χόχα, όπου οι αρχές σκοπεύουν να στήσουν κι άλλον καταυλισμό.

Πάντως η προέλαση των Χούθι ενδέχεται να «επιτρέψει τη βελτίωση των μετακινήσεων μεταξύ της επαρχίας Χοντάιντα και της Σανάα και μέσα στη Χοντάιντα», πάντα σύμφωνα με το OCHA. Η πρωτεύουσα Σανάα βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών από το 2014, τη χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας γενικεύθηκε ο πόλεμος στη χώρα.

Μετά την προέλαση των ανταρτών, ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στα αντιμαχόμενα μέρη να «εγγυηθούν την ασφάλεια των αμάχων μέσα και γύρω από τις ζώνες όπου οι γραμμές των μετώπων μεταβάλλονται».

Τα επτά χρόνια του πολέμου, οι Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, έχουν καταφέρει να καταλάβουν μεγάλο μέρος της χώρας, κυρίως στον βορρά, τον οποίο ελέγχουν σχεδόν όλο. Παρά την υποστήριξη –κυρίως αεροπορική– στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία, προελαύνουν επίσης τελευταία στη Μαρίμπ, το έσχατο προπύργιο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στον βορρά.

Ο πόλεμος βύθισε την Υεμένη, ήδη ένα από τα φτωχότερα κράτη του αραβικού κόσμου, σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον πλανήτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ: τα δύο τρίτα του πληθυσμού εξαρτώνται από την διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια άλλοι έχουν ξεριζωθεί, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα