Υεμένη: Κυβέρνηση και Χούθι δεσμεύονται να εργαστούν για μια εκεχειρία

Η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση της Υεμένης και οι σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, δεσμεύτηκαν να εργαστούν για μια εκεχειρία, δήλωσε το Σάββατο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη.

Οι Χούθι, που ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη, πολεμούν από το 2015 εναντίον μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία, σε μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες και έχει δημιουργήσει ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, με το 80% του πληθυσμού της Υεμένης να εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Χανς Γκρούντμπεργκ, σε δήλωση του χαιρέτισε «τη δέσμευση των μερών για μια σειρά μέτρων για την εφαρμογή μιας εθνικής εκεχειρίας, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην Υεμένη και την προετοιμασία για την επανέναρξη της μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Ο Γκρούντμπεργκ «θα συνεργαστεί τώρα με τα μέρη για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα περιλαμβάνει αυτές τις δεσμεύσεις και θα υποστηρίζει την εφαρμογή τους», ανέφερε η δήλωση.

Τι περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης
Ο οδικός χάρτης, μαζί με την κατάπαυση του πυρός, θα περιλαμβάνει επίσης τη δέσμευση των δύο πλευρών να επαναλάβουν τις εξαγωγές πετρελαίου, να πληρωθούν όλοι οι μισθοί του δημόσιου τομέα, να ανοίξουν δρόμους στην Ταΐζ και σε άλλα μέρη της Υεμένης και «περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στο αεροδρόμιο της Σαναά και στο λιμάνι Χουντάιντα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την καθοδήγηση της Σαουδικής Αραβίας παρενέβη πριν από οκτώ χρόνια ενάντια στους Χούθι, αφού ανέτρεψαν την υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση της Υεμένης στη Σαναά, την πρωτεύουσα, το 2014.

Αξιωματούχοι των Χούθι τον Σεπτέμβριο επισκέφτηκαν το Ριάντ για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου. Αυτό ακολούθησε τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τη μεσολάβηση του Ομάν μεταξύ του Ριάντ και της Σαναά, που διεξήχθη παράλληλα με τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ, όταν οι Σαουδάραβες απεσταλμένοι επισκέφθηκαν τη Σαναά τον Απρίλιο.

Οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες ενισχύθηκαν όταν η Σαουδική Αραβία και το Ιράν συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τους δεσμούς σε μια συμφωνία που μεσολάβησε η Κίνα.

Μια μόνιμη εκεχειρία στην Υεμένη θα ήταν μια συμφωνία-ορόσημο για τη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής. «Ο Γκρούντμπεργκ εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για τους βασικούς ρόλους που έπαιξαν το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και το Σουλτανάτο του Ομάν στην υποστήριξη των μερών για να φτάσουν σε αυτό το σημείο».

Προέτρεψε, επίσης, «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση αυτή την κρίσιμη στιγμή για να επιτρέψουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για διάλογο και την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον οδικό χάρτη».

 

 

Πηγή      Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα