Wall Sreet: Nasdaq και S&P 500 έκλεισαν σε υψηλά ρεκόρ

Σε νέα ιστορικά υψηλά “πέταξαν” δύο εκ των τριών βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, με ώθηση από την καλύτερη των προβλέψεων εξέλιξη στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων και παρά την μικρότερη του αναμενομένου άνοδο του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο γ’ τρίμηνο.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 239,79 μονάδες ή 0,68%, στις 35,730, 48 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 44,79 μονάδες ή 0,98%, στις 4.596,47 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει κέρδη 212,3 μονάδων ή 1,39%, στις 15.448,10.

Για τους S&P 500 και Nasdaq, πρόκειται για νέα ιστορικά υψηλά, ενώ και ο Dow βρίσκεται κοντά σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ.

Η μετοχή της Ford ξεχώρισε, σημειώνοντας άλμα 8,7%, εν μέσω ανακοίνωσης ισχυρότατων κερδών και αναθεώρησης του guidance της για το σύνολο του έτους επί τα βελτίω. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανέφερε ότι η αύξηση της διαθεσιμότητας ημιαγωγών μέσα στο τελευταίο τρίμηνο τής επέτρεψε να αυξήσει την παραγωγή της. Οι μετοχές των Mastercard, Merck και Caterpillar ενισχύθηκαν επίσης δυναμικά, μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Οι μετοχές των Apple και Amazon, που ανακοινώνουν αποτελέσματα μετά τη λήξη της συνεδρίασης, έδωσαν ώθηση στον τεχνολογικό Nasdaq, με άνοδο 1,6% και 2,5% αντίστοιχα, ενώ και η Tesla συνέχισε το ανοδικό σερί της, με +3,8%, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα.

“Τα αποτελέσματα υπενθυμίζουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες τα πηγαίνουν στην τρέχουσα σεζόν καλύτερα του μέσου όρου σε επίπεδο υπέρβασης των προβλέψεων”, σημειώνει ο Jim Reid, στέλεχος έρευνας της Deutsche Bank, σε σημείωμά του.

Οι μετοχές των Northrop Grumman και eBay, αντιθέτως, βρέθηκαν υπό πίεση λόγω απογοητευτικών αποτελεσμάτων.

Η ανοδική κίνηση των μετοχών ήλθε παρά την χαμηλότερη του αναμενομένου αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το γ’ τρίμηνο, ενισχυόμενη από τον χαμηλότερο αριθμό νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα.

Περίπου το 50% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, με περίπου το 80% να ξεπερνά τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street, σύμφωνα με υπολογισμούς του δικτύου CNBC.

Η Wall Street παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις στην Ουάσινγκτον, όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο φαίνεται να καταλήγουν σε συμβιβασμό επί νομοσχεδίου για κοινωνικές δαπάνες ύψους 1,75 δισ. δολ.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 25 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Merck, Caterpillar και Apple, ενώ των απωλειών εκείνες των Visa, American Expess, Johnson&Johnson.

Μάκρο

Με ρυθμό 2% έτρεξε η αμερικανική οικονομία στο γ΄ τρίμηνο, με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και τα θέματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να περιορίζουν την ανάπτυξη.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το β΄ τρίμηνο του 2020, όταν η οικονομία είχε καταγράψει την μεγαλύτερη πτώση εξαιτίας της πανδημίας.

Οι αναλυτές έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,7%. Στο β΄ τρίμηνο η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 6,7%.

Ο ισχυρός πληθωρισμός, τροφοδοτούμενος από τις ελλείψεις σε όλη την οικονομία και από τα κρατικά κεφαλαία στήριξης λόγω της πανδημίας, περιόρισε την ανάπτυξη.

Επίσης αρνητικά συνετέλεσαν η σταδιακή μείωση των κεφαλαίων στήριξης και ο Τυφώνας Ida, που έπληξε την ενεργειακή παραγωγή στα τέλη Αυγούστου.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας διαμορφώθηκε εξάλλου ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, 281.000 Αμερικανοί αιτήθηκαν για λήψη επιδόματος ανεργίας, αριθμός μικρότερος κατά 10,000 σε σχέση με την προηγούμενο εβδομάδα, και ο χαμηλότερος από τα μέσα Μαρτίου, που ξεκίνησε η πανδημία.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα που οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παραμένουν χαμηλότερα από το όριο των 300.000.

Οι αναλυτές ανέμεναν 290.000 αιτήσεις.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, την ίδια ώρα, που αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα δυο τρίτα της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας, αυξήθηκαν 1,6% στο γ΄ τρίμηνο.

Πρόκειται για κατακόρυφη επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 12% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Αν και τα αυτοκίνητα αντιστοιχούν σε μεγάλο μέρος της στασιμότητας, η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα επίσης έπληξε τις δαπάνες σε υπηρεσίες όπως τα αεροπορικά ταξίδια και τα γεύματα σε εστιατόρια.

Επίσης, ο PCE, ο δείκτης για τον πληθωρισμό που προτιμά περισσότερο η Fed, υποχώρησε στο 4,5% στο γ΄ τρίμηνο έναντι του 6,1% στους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα