Wall: Άντεξε στις πιέσεις με μεικτά πρόσημα

Άντεξε στις πιέσεις η Wall Street την Πέμπτη, με τους τρεις δείκτες να επιστρέφουν να ανακάμπτουν από τα χαμηλά ημέρας στο -2% και να περιορίζουν τις απώλειες (Dow και S&P 500) ή να σημειώνουν οριακά κέρδη (Νasdaq).

Το αμερικανικό χρηματιστήριο παραμένει σε κλοιό πίεσης, καθώς η αναρρίχηση του πληθωρισμού στο θηριώδες 9,1% ενισχύει την υπόθεση για αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, την ώρα που τα πρώτα μηνύματα από την εκκίνηση της σεζόν των εταιρικών αποτελεσμάτων ήταν μάλλον δυσοίωνα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στο -0,46% ή 140 μονάδες (ενδοσυνεδριακά έχανε μέχρι και 600) στις 30.630,27, ο διευρυμένος S&P 500 διολίσθησε κατά 0,3% και υποχώρησε στις 3.790,34 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq εμφάνισε στο τέλος οριακά κέρδη κάτω του 0,1% στις 11.251,19 μονάδες.

Οι απώλειες στην αμερικανική αγορά περιορίστηκαν σταδιακά μετά τη δήλωση του μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Γουόλερ, ότι ο ίδιος στην παρούσα φάση πιστεύει ότι αρμόζουσα είναι μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

“Δεν θες πραγματικά να το παρακάνεις με τις αυξήσεις επιτοκίων”, είπε ο Κριστοφερ Γουόλερ, μιλώντας στο οικονομικό συνέδριο του Rocky Mountain, επισημαίνοντας ότι μία αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης είναι ήδη “τεράστια”. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση “μαμούθ” των επιτοκίων της Fed κατά 100 μονάδες βάσης στο τέλος του μήνα, αν τα στοιχεία δείξουν ότι η ζήτηση παραμένει “πραγματικά ισχυρή”

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία της συνεδρίαση η Fed αύξησε τα επιτόκια της κατά 75 μ.β. (0,75%), στην πρώτη κίνηση τέτοιου μεγέθους από το 1994, που έφερε το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 1,5% – 1,75%.

Ωστόσο, μετά το νέο πληθωριστικό άλμα που ανακοινώθηκε χτες, οι traders ποντάρουν σε ποσοστό 55% -όπως δείχνουν τα σχετικά futures- ότι η νέα αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας θα είναι της τάξεως των 100 μονάδων.

Στο μεταξυ, το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 2,4 μονάδες βάσης στο 2,96%, ενώ το δολάριο πρόσθεσε 0,8%.

Μετοχές
Την ίδια ώρα, αρνητικές ήταν οι πρώτες ενδείξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, με την JPMorgan Chase να ανακοινώνει μείωση της κερδοφορίας της κατά 28%, χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Στον απόηχο της ανακοίνωσης ο τίτλος βρέθηκε στο επίκεντρο των πωλήσεων με πτώση 3,5%.

Πτώση και για τη Morgan Stanley που είδε τη μετοχή της να σημειώνει απώλειες 037%, αφότου έχασε τις εκτιμήσεις τόσο στα κέρδη της όσο και στα έσοδά της.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Στην κορυφή η Boeing με άνοδο 2,22%, ενώ ακολούθησαν η Apple στο +2,05% και η Walmart στο +1,95%. Στον αντίποδα, “βουτιά” 4,68% σημείωσε η Travelers Cos.

Μάκρο
Μετά το χτεσινό σοκ από τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ξεπέρασε σημαντικά τις ήδη αρνητικές εκτιμήσεις, η μέτρηση των τιμών παραγωγού που δημοσιεύθηκε σήμερα επιβεβαίωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι βαθιά εδραιωμένες στην αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε τον Ιούνιο με ρυθμό 1,1% σε σχέση με ένα μήνα πριν, έναντι του 0,8% που ανέμεναν οι αναλυτές και του 0,9% με το οποίο είχε κινηθεί τον Μάιο (αναθεωρήθηκε ανοδικά από το 0,8% της αρχικής μέτρησης).

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης κινήθηκε ελαφρώς κάτω από την εκτίμηση για 11,4% με τη μέτρηση να δείχνει 11,3%, από το 10,9% του περασμένου μήνα.

Επιπλέον, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 στις 244.000. Παρόλο που πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2021, ως απόλυτο μέγεθος δείχνει αρκετά ισχυρή αγορά εργασίας, κάτι που επιβεβαιώνει και η μείωση των συνεχιζόμενων επιδομάτων ανεργίας που επανήλθαν πλέον στα προ κρίσης επίπεδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα