Βροντερό μήνυμα στέλνουν στον Σαλβίνι από τη Ρώμη οι «Σαρδέλες»

Κρατώντας ροζάρια, προσευχητάρια κι έναν τεράστιο σταυρό, περίπου 20 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από δικαστήριο του Τορίνο, το πρωί της περασμένης Τρίτης, προκειμένου να προσευχηθούν για τον Ματέο Σαλβίνι. Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λίγκας του Βορρά και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας δικάζεται για συκοφαντική δυσφήμηση του δικαστικού σώματος, ωστόσο ο ίδιος δεν εμφανίστηκε κατά την πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας.

Το φαν κλαμπ του, οι «Πέντε Βράχοι», προέκυψε ως αντίδραση στο «Κίνημα της Σαρδέλας», μια ραγδαία εξελισσόμενη κίνηση ενάντια στις πολιτικές του Σαλβίνι και των ακροδεξιών συμμάχων του. «Το μόνο ψάρι που μας ενδιαφέρει, είναι το σύμβολο των πρώτων Χριστιανών», δήλωσε έξω από το δικαστήριο η ιδρυτής των «Πέντε Βράχων», Άντζελα Τσικόντε. Χρειάζονται ωστόσο πολλά περισσότερα από προσευχές, για να ανταγωνιστούν το «Κίνημα της Σαρδέλας», που τον τελευταίο μήνα συσπειρώνονται όλο και περισσότερο σε μαζικές διαδηλώσεις στις πλατείες των ιταλικών πόλεων.

Ώρες μετά την αγρυπνία, 35.000 άνθρωποι οπαδοί των «Σαρδέλων» συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καστέλο του Τορίνο, στην τελευταία διαδήλωση του κινήματος που ξεκίνησε από την Μπολόνια στα μέσα Νοέμβρη, ως αντίδραση στην πρόσκληση Σαλβίνι , προκειμένου να απελευθερωθεί η περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνα από την Αριστερά, στις εκλογές του ερχόμενου Ιανουαρίου.

«Είμαστε εδώ για να πούμε “αρκετά!” με αυτήν την άγρια, χυδαία πολιτική που καλλιεργείται με selfies και fake news», δήλωσε στον Guardian ο Πάολο Ραντσάνι, από τους οργανωτές της κινητοποιήσης στο Τορίνο. «Ωστόσο, δεν εξαιρούνται οι αριστερές και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Οι πολιτικοί πρέπει να δώσουν το παράδειγμα και μέχρι στιγμής δεν το κάνουν», πρόσθεσε.

Σήμερα Σάββατο, περισσότεροι από 120.000 διαδηλωτές αναμένεται να κατακλύσουν τη Ρώμη, σε μια πανιταλική κινητοποίηση. «Νιώθουμε πολύ συγκινημένοι με όλο αυτό που συμβαίνει και με το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι καταλαβαίνουν το μήνυμα που προσπαθούμε να στείλουμε», τονίζει ο Αντρέα Γκαρέφα, εκ των τεσσάρων φίλων που ίδρυσαν το «Κίνημα της Σαρδέλας» και προσθέτει: «Η πολιτική μάς επηρεάζει όλους και η πλατεία είναι το μέρος όπου συγκεντρωνόμαστε και συζητάμε, για να βγούμε από αυτό το τέλμα των social media που αντί να χτίζει γέφυρες, χωρίζει τους ανθρώπους».

Roberto Morotti, Mattia Santori και Andrea Garreffa, οι τρεις από τους τέσσερις ιδρυτές του «Κινήματος της Σαρδέλας»

Κρατώντας πλακάτ που απεικονίζουν σαρδέλες και τραγουδώντας το «Bella Ciao», το ιταλικό επαναστατικό τραγούδι, το πλήθος στο Τορίνο, που αποτελείτο από νέους, ηλικιωμένους, Ιταλούς, αλλοδαπούς, πολιτικά ενεργούς και ανθρώπους που για καιρό δεν ψήφιζαν, είχε στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στο μίσος που καλλιεργούν οι ακροδεξιοί.

«Μπουχτίσαμε από τη γλώσσα του μίσους και όλον αυτόν τον ρατσισμό και είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Ιταλοί που δεν σκέφτονται έτσι», είπε η 61χρονη Μπέτι Ντεφιλίππι.

Ο Χαουάν Πουέντε, προγραμματιστής από το Μεξικό, που ζει στο Τορίνο από το 2004, δήλωσε: «Υπάρχει πολλή ψυχολογική ένταση αυτήν την περίοδο και ο Σαλβίνι είναι πολωτικός, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει μια ισχυρή πολιτική δύναμη για να τον αντιμετωπίσει.

Το κόμμα του Σαλβίνι εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση, τον περασμένο Αύγουστο, μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια να διαλύσει τον συνασπισμό με τα «Πέντε Αστέρια» και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Το μεγαλύτερο επίτευγμά του, όσο συμμετείχε στη διακυβέρνηση, ήταν να εισάγει δρακόντεια αντιμεταναστευτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των θαλάσσιων συνόρων για τους πρόσφυγες – μετανάστες. Το κόμμα του έχασε κάποια δύναμη έκτοτε, παραμένει πάντως περίπου στο 33%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ιταλία.

Ένα είναι ωστόσο βέβαιο. Το «Κίνημα της Σαρδέλας» έχει καταφέρει να εξουδετερώσει την κυριαρχία του στις πλατείες, με το 40% των Ιταλών, σε δημοσκόπηση του Νοεμβρίου, να εκτιμούν ότι οι «Σαρδέλες» αποτελούν τον πιο επικίνδυνο εχθρό του.

«Το κίνημα αυτό απέδειξε ότι η Ιταλία δε θέλει να ταυτίζεται με τη βαρβαρότητα που προκάλεσε ο λαϊκισμός», εξηγεί ο Μάρκο Ρεβέλλι, πολιτικός επιστήμονας και πρόεδρος του Κέντρου Σπουδών «Πιέρο Κομπέττι» του Τορίνο. «Αντανακλά επίσης αυτό που ήταν κάποτε η δημοκρατική αριστερά της χώρας, καλύπτει ένα κενό κι όπως μου είπε ένας νεαρός, “είμαστε προϊόν αυτού που λείπει”», συμπληρώνει ο κ. Ρεβέλλι. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι πως θα εξελιχθεί αυτό το κίνημα. «Συνεχώς μας κάνουν αυτήν την ερώτηση και μάλλον η απάντηση θα δοθεί στη Ρώμη», είπε  ο Γκαράφα. «Δε θα απαντήσουμε εμείς, αλλά η πλατεία και η συμμετοχή του κόσμου. Μετά τη Ρώμη, τα πράγματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα αλλάξουν», σημείωσε.

Πηγή: Efsyn

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα