Βραζιλία: Ο Λούλα απέπεμψε τον αρχηγό στρατού

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέλυσε τον διοικητή του στρατού, στρατηγό Χούλιο Σέζαρ ντε Αρούντα, ο οποίος ήταν διοικητής από τις 28 Δεκεμβρίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globonews. Στην αποπομπή 40 στρατιωτικών που φρουρούσαν την προεδρική κατοικία, η οποία λεηλατήθηκε στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου, προχώρησε ήδη ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ενώ έχει επικρίνει τις υπηρεσίες πληροφοριών καθώς απέτυχαν να αποτρέψουν την εισβολή υποστηρικτών του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια.

Προηγουμένως, ο Λούλα είχε δηλώσει ότι υποπτευόταν συνωμοσία από «άτομα μέσα στις ένοπλες δυνάμεις», όταν προ ημερών οι «εισβολείς» λεηλάτησαν το Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο υπουργός Άμυνας Χοσέ Μούτσιο Μοντέιρο είπε ότι οποιαδήποτε εμπλοκή στρατιωτικού προσωπικού στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία των υπευθύνων.

Ο Λούλα είπε πρόσφατα ότι η κυβέρνησή του θα εκκαθαρίσει τα σώματα ασφαλείας από τους «σκληροπυρηνικούς του Μπολσονάρου», οι οποίοι έχουν απειλήσει και με στρατιωτικό πραξικόπημα για την επάνοδο του Μπολσονάρου στην εξουσία.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την απόπειρα εξέγερσης, την οποία η κυβέρνηση χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια». Σχεδόν 1.200 εξ αυτών φυλακίστηκαν και 39 διώκονται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, φθορά δημόσιας περιουσίας και υποκίνηση σε πραξικόπημα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα