Βόρεια Κορέα: Mυστηριώδης επιδημία απειλεί την χώρα του Κιμ

Μία μυστηριώδης νόσος έχει προσβάλλει εκατοντάδες ανθρώπους στην Βόρεια Κορέα, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει παράλληλα και την πανδημία του κορωνοϊού και οι αρχές δημιουργούν κέντρα αντιμετώπισης της νόσου, την οποία αντιμετωπίζουν ως «επιδημία».

Τι είναι όμως αυτή η μυστηριώδης ασθένεια; Σύμφωνα με αξιωματούχους στη Νότια Κορέα, πιθανότατα πρόκειται για χολέρα ή τύφο.

Η υγειονομική κρίση έχει ξεσπάσει στην επαρχία Χουανγκάε, όπου η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ έχει στείλει επιδημιολόγους για να ερευνήσουν την κατάσταση.

Τουλάχιστον 800 οικογένειες έχουν προσβληθεί από τη νόσο, που τα βορειοκορεατικά Μέσα Ενημέρωσης περιγράφουν ως «οξεία εντερική επιδημία».

Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν την Πέμπτη και η νέα υγειονομική κρίση έρχεται να προστεθεί στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βόρεια Κορέα εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στη χώρα του, έστειλε ιατροφαρμακευτικό υλικό που προοριζόταν για την οικογένειά του στην περιοχή όπου εντοπίζονται τα προβλήματα εξαιτίας της μυστηριώδους νόσου.

Έβαλαν τα κλάματα από συγκίνηση
Τα εφόδια διανεμήθηκαν σε κατοίκους, οι οποίοι έβαλαν τα κλάματα από συγκίνηση, σύμφωνα με την τηλεόραση της Βόρειας Κορέας.

Εκτιμάται, όπως αναφέρει η Sun, ότι τα προβλήματα έχουν προκληθεί από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού και μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα συμπτώματα είναι χρόνια διάρροια , πυρετός και στομαχικές κράμπες και εάν δεν αντιμετωπιστούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο.

«Να ελέγξουμε την επιδημία το ταχύτερο δυνατό»
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε ότι «ο αξιότιμος Γενικός Γραμματέας έστειλε φάρμακα που προορίζονταν για την οικογένειά του στην πόλη Χαεζού της επαρχίας Χουανγκχάε.

«Ο Κιμ επισήμανε την ανάγκη ελέγχου της επιδημίας το ταχύτερο δυνατό, παίρνοντας το μέτρο της επιβολής καραντίνας για τα ύποπτα κρούσματα μέχρι να ανακοπεί η μετάδοση» της νόσου, σύμφωνα με το πρακτορείο KCNA.

Εκτός από την καραντίνα για τα ύποπτα κρούσματα επιβλήθηκε «εντατικός έλεγχος σε όλους τους κατοίκους» και ειδική περίθαλψη για τους ευάλωτους πολίτες.

Εκτιμάται ότι οι αρχές έχουν αρχίσει να απολυμαίνουν δημόσιους χώρους και κυρίως στα δίκτυα αποχέτευσης και υδροδότησης στην επαρχία όπου παρατηρήθηκε η έξαρση της νέας ασθένειας, με κύριο μέλημα να μην επηρεαστεί η αγροτική παραγωγή.

Στη Βόρεια Κορέα μόλις τον περασμένο μήνα παραδέχτηκαν οι αρχές ότι υπάρχουν κρούσματα της πανδημίας του κορωνοϊού, ύστερα από δύο χρόνια ισχυρισμών ότι η χώρα ήταν «covid-free».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα