Γάζα: Η UNRWA και η Unicef επικρίνουν τα σχέδια για διανομή βοήθειας στον θύλακα

Είναι «πολύ δύσκολο» να σκεφτεί κανείς να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς τη συμβολή της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός της.

«Είναι αδύνατο να αντικατασταθεί η UNRWA σε μια περιοχή όπως η Γάζα. Είμαστε η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση», δήλωσε η Ζουλιέτ Τουμά, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Αμμάν.

Η Τουμά ρωτήθηκε σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση των ΗΠΑ σχετικά με ένα νέο ίδρυμα το οποίο θα αναλάβει στο άμεσο μέλλον τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, που υπόκειται σε πλήρη αποκλεισμό από το Ισραήλ.

Δεν είναι γνωστές λεπτομέρειες για το ίδρυμα αυτό, όμως ένα «Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο στην Ελβετία, με έδρα τη Γενεύη.

Στη Γάζα «έχουμε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους που εργάζονται για να παραδώσουν τα λίγα εναπομείναντα αποθέματα» βοήθειας, ενώ η UNRWA διαχειρίζεται επίσης καταφύγια για τις εκτοπισμένες οικογένειες, εξήγησε η Τουμά.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς οποιαδήποτε ανθρωπιστική επιχείρηση χωρίς την UNRWA», τόνισε.

Από τις 2 Μαρτίου, λίγο πριν επανεκκινήσει την επίθεσή του στη Γάζα, το Ισραήλ δεν επιτρέπει την είσοδο οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση λέει πως ο αποκλεισμός αυτός σκοπό έχει να αναγκαστεί η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που συνεχίζει να κρατά στη Λωρίδα της Γάζας μετά την πρωτοφανή επίθεσή της έφοδο στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, που κατηγορεί τη Χαμάς πως καταχράται τη βοήθεια, έχει αναφέρει πως η βοήθεια θα διανέμεται σε κέντρα ελεγχόμενα από τον στρατό — ιδέα που επικρίνεται έντονα από τον ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία επιχείρηση διανομής βοήθειας που δεν θα πληροί τις ανθρωπιστικές μας αρχές της ανεξαρτησίας, της ανθρωπιάς και της αμεροληψίας», επεσήμανε σήμερα ο Ρολάντο Γκόμες, εκπρόσωπος του ΟΗΕ από τη Γενεύη.

Επικρίσεις και από τη Unicef
Και η Unicef επέκρινε με τη σειρά της τα σχέδια στα οποία έχουν αναφερθεί με αδρές γραμμές ΗΠΑ και Ισραήλ για τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, καταγγέλλοντας ότι θα εντείνουν τα δεινά των παιδιών και των οικογενειών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε χθες Πέμπτη ότι «είμαστε μερικά βήματα μακριά» από μια λύση που θα επιτρέψει τη διανομή επισιτιστικής βοήθειας στη Γάζα, εξηγώντας ότι επίκειται η σχετική ανακοίνωση.

Η πρόταση που κυκλοφορεί στην ανθρωπιστική κοινότητα αφορά το «Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα», το οποίο θα διανέμει τη βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω τεσσάρων «ασφαλών χώρων διανομής». Τα σχέδια αυτά μοιάζουν με την πρόταση που παρουσίασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Ισραήλ.

«Φαίνεται ότι το σχέδιο που παρουσίασε το Ισραήλ στην ανθρωπιστική κοινότητα θα αυξήσει τα δεινά των παιδιών και των οικογενειών στη Λωρίδα της Γάζας» επέκρινε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι αντίστοιχο αντίκτυπο θα έχει και το νέο ίδρυμα, το οποίο, όπως εξήγησε, μοιάζει να εντάσσεται στο ίδιο σχέδιο.

Η ανθρωπιστική κοινότητα έχει επίσης απορρίψει οποιοδήποτε σχέδιο θα δώσει στο Ισραήλ, τη δύναμη κατοχής, ρόλο στη διανομή βοήθειας στη Γάζα.

Το «Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα» σε έγγραφό του αναφέρει ότι οι χώροι από τους οποίους θα διανέμεται η βοήθεια θα είναι «ουδέτεροι» και ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Μάικ Χάκαμπι επεσήμανε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν θα συμμετέχει στη διανομή της.

«Οι Ισραηλινοί θα εμπλέκονται στην παροχή της απαραίτητης στρατιωτικής ασφάλειας διότι πρόκειται για μια εμπόλεμη ζώνη, αλλά δεν θα συμμετέχουν στη διανομή τροφίμων ούτε καν στη μεταφορά τροφίμων στη Γάζα», επεσήμανε ο Χάκαμπι.

Όταν ρωτήθηκε αν η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα εξαρτάται από τη σύναψη συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ο Αμερικανός πρεσβευτής απάντησε: «Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα εξαρτηθεί από τίποτε άλλο πέρα από την ικανότητά μας να μεταφέρουμε τα τρόφιμα μέσα στη Γάζα».

Ωστόσο ο Έλντερ επέμεινε ότι η δημιουργία χώρων για τη διανομή της βοήθειας, τα οποία το Ίδρυμα αναφέρει ότι αρχικά θα εξυπηρετούν 300.000 ανθρώπους έκαστο, θα δημιουργήσει νέους κινδύνους για τα παιδιά και τις οικογένειες και θα εντείνει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων.

«Η χρήση της ανθρωπιστικής βοήθειας ως δολώματος για τον αναγκαστικό εκτοπισμό, κυρίως από τον βορρά προς τον νότο, θα φέρει (τους Παλαιστίνιους) μπροστά σε μια αδύνατη επιλογή: την επιλογή μεταξύ του εκτοπισμού και του θανάτου», τόνισε ο εκπρόσωπος της Unicef.

Εξάλλου ο Έλντερ ζήτησε από το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό του στη Γάζα. «Υπάρχει μια εύκολη εναλλακτική, άρετε τον αποκλεισμό, αφήστε την ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει για να σωθούν ζωές», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα