Βενεζουέλα: Στόχος του Maduro μία 100% ψηφιακή οικονομία, ελέω υπερπληθωρισμού και δολαρίου

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας σκοπεύει να μεταβεί σε μια πλήρως ψηφιακή οικονομία, καθώς ο υπερπληθωρισμός έχει καταστήσει άχρηστα τα χαρτονομίσματα bolivar ενώ το δολάριο επεκτείνεται μέσω του τοπικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το αμερικανικό δολάριο λειτούργησε ως βαλβίδα διαφυγής για τη Βενεζουέλα εν μέσω κυρώσεων των ΗΠΑ και καταρρεύσεων εσόδων από το πετρέλαιο, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Nicolas Maduro σε συνέντευξή του στο Telesur, όπως γράφει το Bloomberg.

Η απαξίωση του bolivar

Είπε επίσης ότι, το 18,6% όλων των εμπορικών συναλλαγών είναι σε δολάρια ενώ το 77,3% πραγματοποιείται σε bolivar με χρεωστικές κάρτες.
Μόνο 3,4% πληρώνονται με χαρτονομίσματα bolivar.

«Έχουν έναν πόλεμο ενάντια στο φυσικό μας νόμισμα.

Προχωρούμε φέτος σε μια πιο βαθιά ψηφιακή οικονομία.
Έχω θέσει τον στόχο μιας οικονομίας που θα είναι 100% ψηφιακή », είπε ο Maduro, προσθέτοντας ότι τελικά τα φυσικά χρήματα θα εξαφανιστούν.

Έχασε το 99% της αξίας του

Το νόμισμα της Βενεζουέλας έχει χάσει το 99% της αξίας του κατά τη διάρκεια τριών ετών υπερπληθωρισμού, αναγκάζοντας τη χώρα να εκδώσει χαρτονομίσματα μεγαλύτερης αξίας που με τη σειρά τους καθίστανται άχρηστα σε χρόνο ρεκόρ.

Το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα που κυκλοφορεί τώρα είναι, 50.000 bolivars και αξίζει περίπου 0,04 δολάρια.

Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει τα σχέδια για την έκδοση λογαριασμού 100.000 bolivar, το οποίο επί του παρόντος αξίζει λιγότερο από 0,10 δολάρια.
Μετά την προηγούμενη αύξηση των τιμών των καυσίμων που επιδοτήθηκαν τον Ιούνιο, τα μετρητά χρησιμοποιούνται τώρα μόνο για τη δημόσια συγκοινωνία και τον υπόγειο σιδηρόδρομο στην πρωτεύουσα Καράκας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα