Βενεζουέλα: Οι όροι που θέτει ο Μαδούρο για να συνομιλήσει με τον Γκουαϊδό

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι «η άμεση άρση όλων των κυρώσεων» σε βάρος της Βενεζουέλας θα είναι το πρώτο ζητούμενο στις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση, απαντώντας στην πρόταση που έκανε την 11η Μαΐου ένας από τους ηγέτες της, ο Χουάν Γκουαϊδό, να αρχίσει διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών, ο Μαδούρο εξήγησε ότι θα τεθούν τρία βασικά ζητούμενα: να τερματιστούν άμεσα οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ για να τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει την εξουσία, να αναγνωριστεί το κοινοβούλιο που ελέγχεται από την παράταξή του και να επιστρέψουν στον κρατικό έλεγχο οι πόροι και οι λογαριασμοί του δημοσίου που έχουν δεσμευθεί στο εξωτερικό.

«Τρία ζητήματα για ν’ αρχίσουμε», συνόψισε ο σοσιαλιστής πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, που αναγνωρίζεται ως νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου πενήντα χώρες, πρότεινε πριν από δύο εβδομάδες να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, ώστε να συμφωνηθεί νέο χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή εκλογών, συμπεριλαμβανομένων και προεδρικών εκλογών, προσφέροντας σε αντάλλαγμα την «προοδευτική άρση» των κυρώσεων.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης επιμένει έκτοτε ότι θέλει να υπάρξει «συμφωνία εθνικής σωτηρίας», και χθες επανέλαβε πως «είναι επείγον» να συναφθεί τέτοια.

Ο Μαδούρο διαβεβαιώνει πως είναι διατεθειμένος να συζητήσει με την αντιπολίτευση «όποτε θέλει και όπου θέλει», αλλά τρεις ημέρες μετά την πρόταση του Γκουαϊδό τόνιζε πως για να γίνουν διαπραγματεύσεις, πρέπει να αποδεσμευθούν κεφάλαια που έχουν παγώσει στο εξωτερικό και να επανέλθει στην κυβέρνησή του ο έλεγχος της CITGO, της θυγατρικής της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PdVSA στις ΗΠΑ, η διαχείριση της οποίας έχει παραχωρηθεί από την Ουάσινγκτον στον κ. Γκουαϊδό.

Η πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών συζητείται ενώ αναμένεται να διεξαχθούν την 21η Νοεμβρίου περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στη Βενεζουέλα. Ορισμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης διστάζουν να θέσουν υποψηφιότητα.

Στη διάρκεια περιοδείας του στην πολιτεία Μιράντα, που γειτονεύει με το Καράκας, ο Ενρίκε Καπρίλες, άλλοτε υποψήφιος για την προεδρία, είπε πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές. Κατ’ αυτόν, δεν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για την καλή διεξαγωγή τους. Πρέπει να υπάρξουν αποστολές «διεθνών παρατηρητών», να αφεθούν ελεύθεροι «οι πολιτικοί κρατούμενοι» και να βρεθεί λύση για τους πολιτικούς και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που έχουν αποκλειστεί, απαρίθμησε.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), την εκλογική επιτροπή της Βενεζουέλας – την οποία δεν αναγνωρίζει ο κ. Γκουαϊδό – συγκροτούν σήμερα τρία μέλη προσκείμενα στο σοσιαλιστικό κόμμα και δύο μέλη της αντιπολίτευσης. Η νέα σύνθεσή του είναι καρπός διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τομείς της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με τη γραμμή του Χουάν Γκουαϊδό.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη μερίδα της αντιπολίτευσης που εκπροσωπείται από τον Γκουαϊδό, με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας, είχαν ανασταλεί τον Αύγουστο του 2019, μετά τη σκλήρυνση των αμερικανικών κυρώσεων.

Η κυβέρνηση Μαδούρο διαπραγματεύεται έκτοτε αρκετά τακτικά με άλλους τομείς της αντιπολίτευσης, ιδίως με τον Ενρίκε Καπρίλες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα