Β. Μακεδονία – Προεδρικές εκλογές: Μεγάλο προβάδισμα της Σιλιάνοφσκα του VMRO – DPMNE

Η υποψήφια πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα προηγείται με μεγάλο προβάδισμα έναντι του νυν προέδρου Στέβο Πενταρόφσκι με καταμετρημένες ψήφους από το 70% σχεδόν των εκλογικών τμημάτων την Τετάρτη, αλλά και οι δύο δεν φθάνουν το 50% που απαιτείται για να κερδίσουν.

Η Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα του δεξιού VMRO-DPMNE, προηγείται με 38,71%, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης Πενταρόφσκι είναι στο 19,02%, ανέφερε η Κρατική Εκλογική Επιτροπή. Οι αριθμοί δείχνουν ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, στις 8 Μαΐου.

Η ψηφοφορία για την – εν πολλοίς εθιμοτυπική – προεδρία θεωρείται ευρέως ως πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα, στις οποίες το VMRO-DPMNE επιδιώκει να εκτοπίσει τους κυβερνώντες φιλοευρωπαίους και κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες.

Η συμμετοχή μέχρι τις 17:30 ήταν 48,38%, σύμφωνα με την εφαρμογή της Εκλογικής Επιτροπής. Παρατηρητές από τοπικά παρατηρητήρια δικαιωμάτων ανέφεραν μικρές παρατυπίες, όπως ακτιβιστές που συμβούλευαν όσους έφταναν στα εκλογικά κέντρα ποιον να ψηφίσουν.

Το VMRO-DPMNE έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια λόγω της οργής της κοινής γνώμης για τον αργό ρυθμό ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι, υποψήφιος του αλβανικού κόμματος DUI, κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 14,89%.

«Το κόμμα που θα κερδίσει στον πρώτο γύρο θα είναι πιο εύκολο να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους στον δεύτερο γύρο και στην ψηφοφορία για το κοινοβούλιο», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Petar Arsovski.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα