

Μέχρι το τέλος του έτους υπάρχουν έξι κρίσιμα «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης, από τα οποία θα κριθεί και για το εάν τελικά η ελληνική οικονομία επανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα, τονίζει ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.
Αναλυτικότερα, σημειώνει: «Η ελληνική οικονομία έχει περάσει από 40 κύματα τα τελευταία 13 χρόνια. Ωστόσο από το 2019 η οικονομία της χώρας μας με χρηστή διακυβέρνηση σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις, ενώ η ανάπτυξη κινείται σε υψηλά επίπεδα, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Μία ανάπτυξη, που είναι στο χέρι μας να συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια και η οποία θα αποτυπωθεί με μεγαλύτερη δυναμική στα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών. Προαπαιτούμενο είναι όμως η πολιτική και η οικονομική σταθερότητα, καθώς και η διατήρηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό. Και αυτοί που μπορούν να πιστοποιήσουν την αξιοπιστία της ελληνικής Οικονομίας στο εξωτερικό είναι οι Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης. Πρόσφατα μάλιστα αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία, κατατάσσοντάς την, κυριολεκτικά, «μισό βήμα» πριν από τη πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Η οικονομία μας επανακτά με κόπους και θυσίες την ανταγωνιστικότητά της, σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια οικονομία έχει υποστεί ισχυρούς κλυδωνισμούς εξαιτίας της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο όπως φαίνεται και από πρόσφατες αξιολογήσεις διεθνών Οίκων, καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει το αποτέλεσμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν έχουν εστιάσει στις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, ώστε να διαπιστώσουν εάν δεσμεύεται για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, μείωση του δημοσίου χρέους, διατήρηση της ανάπτυξης στο 2,5%. Οι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη τους είναι διαρθρωτικοί, μακροοικονομικοί και δημοσιονομικοί. Όσο υπάρχουν αβεβαιότητες για το μέλλον της οικονομίας τόσο θα καθυστερεί η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Κατά συνέπεια, εφόσον τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις η επενδυτική βαθμίδα που θα κλείσει και συμβολικά τον κύκλο της κρίσης χρέους, έπειτα από τουλάχιστον 13 χρόνια ανασφάλειας, αναμένεται, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές να έρθει για τη χώρα μας το τελευταίο τετράμηνο του 2023. Τρεις οίκοι αξιολόγησης DBRS, Standard and Poor’s και Fitch κατατάσσουν την Ελλάδα μια μόλις βαθμίδα από την επενδυτική. Είναι αξιοσημείωτο πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 3%, από το 12,2% που βρισκόταν πριν από έναν χρόνο.
Σχετικά Νέα
Ταμείο Ανάκαμψης: Με πόρους του γίνονται οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάσσεται το έργο «Προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές και.
Επιδότηση στο ρεύμα για τις επιχειρήσεις: Βήμα-βήμα η διαδικασία υποβολής αίτησης
Τη διαδικασία υποβολής αίτησης επιδότησης για το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Δεκεμβρίου.
Κοινωνικός τουρισμός 2025-2026 για ελεύθερους επαγγελματίες συνταξιούχους: Μέχρι τι ώρα μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση σήμερα
Έως σήμερα, Δευτέρα 12 Μαΐου στις 23:59 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι και οι πάροχοι.
Με Fitch και Scope ολοκληρώνεται ο γύρος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το α’ εξάμηνο του 2025
Μετά τις τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις της Ελλάδας, από Moody’s – DBRS τον Μάρτιο και.