Τζόνσον: Το τίμημα της ελευθερίας αξίζει τον κόπο να το πληρώσουμε

«Το τίμημα της ελευθερίας αξίζει τον κόπο να το πληρώσουμε» δήλωσε σήμερα Δευτέρα (27.6.2022) ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, στο περιθώριο της συνόδου της G7, αναφερόμενος στη στήριξη που παρέχει το Λονδίνο αλλά και όλη η Δύση στην Ουκρανία, παρά τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες του πολέμου.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραλλήλισε τη στήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία με τη νίκη των Συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας, όταν ρωτήθηκε από το BBC ποια θα είναι στο μέλλον η στήριξη του Λονδίνου, εάν η ρωσική εισβολή θα συνεχιστεί για χρόνια, με ολοένα και πιο υψηλό τίμημα για τους Βρετανούς.

Ενώ οι τιμές των καυσίμων και των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και τα κοινωνικά κινήματα πολλαπλασιάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Βρετανός πρωθυπουργός στην Ουκρανία απάντησε ότι «κάποιες φορές το τίμημα της ελευθερίας αξίζει τον κόπο να το πληρώσουμε».

«Θυμηθείτε ότι στα μέσα του προηγούμενου αιώνα οι δημοκρατίες χρειάστηκαν πολύ καιρό για να αναγνωρίσουν ότι έπρεπε να αντισταθούν στην τυραννία και την επιθετικότητα και αυτό στοίχισε πολύ ακριβά», συνέχισε. «Όμως η ήττα των δικτατόρων, ιδίως της ναζιστικής Γερμανίας, επέτρεψε να κατακτήσουμε πολλές δεκαετίες σταθερότητας» και αυτήν την παγκόσμια τάξη «αξίζει τον κόπο να την προστατεύσουμε», πρόσθεσε.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν όπλα στο Κίεβο και επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και τους ολιγάρχες της. Σήμερα, τέσσερις μήνες αργότερα, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθωρισμό που ξεπερνά το 9% –τον υψηλότερο εδώ και 40 χρόνια– και προκαλεί κοινωνικές εντάσεις. Μετά τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους, την περασμένη εβδομάδα, τώρα κατεβαίνουν σε απεργία και οι δικηγόροι της Αγγλίας.

Ο Τζόνσον έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι φοβάται πως ο κόσμος θα «κουραστεί» να στηρίζει το Κίεβο.

«Φανταστείτε να επιτρέπαμε στον Πούτιν να κατακτήσει δια της βίας τεράστιες εκτάσεις μιας άλλης, ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας. Τα συμπεράσματα που θα εξάγονταν θα ήταν απολύτως τρομακτικά, σε όλες τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ», επανέλαβε σήμερα, προσθέτοντας: «Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, κάτι τέτοιο θα σήμαινε μακροχρόνια αστάθεια».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα