

Για τη μετασεισμική ακολουθία στη Σάμο μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης την επομένη του μεγάλου σεισμού της Παρασκευής.
«Είχαμε τη νύχτα πλούσια μετασεισμική ακολουθία, αλλά όχι αυτή που περίμενα. Είχαμε 65 μετασεισμούς, και έναν το πρωί 4,7 Ρίχτερ, Πεντεμισάρια και πάνω πρέπει να μας δώσει σεισμός τέτοιου μεγέθους» ανέφερε ο σεισμολόγος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι πρέπει να περιμένουμε μετασεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ, όχι μόνο μετά από 2 με 3 μέρες, αλλά ενδεχομένως και μετά από μήνες. «Να έχουν το νου τους οι κάτοικοι, να μην μπαίνουν σε παλιά σπίτια αν δεν έχουν γνωμάτευση μηχανικού» προειδοποίησε.
«Ένας μετασεισμός της τάξης του 6 που είναι ρηχότερος από τα 10 χλμ μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση του βυθού πιο μεγάλη απ’ ό,τι ο κύριος σεισμός, αρά μπορεί να έχουμε πιο μεγάλο μικρό τσουνάμι, οπότε οι κάτοικοι να αποφεύγουν τις παράλιες» πρόσθεσε.
«Φοβάμαι ότι οι πολίτες θα ξεχάσουν το σεισμό και μετά από 2 μήνες θα έχουμε κάνα 6αρι, και υπάρχουν κτίρια που έχουν φθορές» σημείωσε.
Ο μεγάλος σεισμός, πρόσθεσε, μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων. «Το καλό είναι ότι το ρήγμα ήταν κατακόρυφο έτσι θα έχουμε μικρότερη μεταφορά ενέργειας σε αλλά ρήματα, αλλά δεν παύει να υπάρχει η πιθανότητα» επισήμανε.
Έκανε λόγο για έντονη κινητοποίηση κρατικού μηχανισμού, επισημαίνοντας ότι λίγα λεπτά μετά το σεισμό του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός. «Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στα 30 χρόνια της καριέρας μου. Με ρώτησε πως εξελίσσεται το φαινόμενο, τι να περιμένουμε, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» παρατήρησε ο Άκης Τσελέντης, εκθειάζοντας και την κινητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπό τον Νίκο Χαρδαλιά.
Σχετικά Νέα
Πάτρα: Σύγκρουση Ι.Χ με τρένο στην Ανθείας – Η οδηγός του αυτοκινήτου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Τρένο του προαστιακού σιδηροδρόμου, που εκτελούσε το δρομολόγιο από την Κάτω Αχαΐα προς την.
Χανιά: Φωτιά σε σταθμευμένα οχήματα έξω από αποθήκη
Στις φλόγες τυλίχθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (21/4), μία σειρά από αυτοκίνητα που ήταν.
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Απριλίου
Σήμερα Τρίτη, 22 Απριλίου, 3η Διακαινησίμου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των.
Θεσσαλονίκη: Τρία τροχαία ατυχήματα με τραυματισμούς μέσα σε λίγη ώρα
Τρία τροχαία ατυχήματα, με διαφορά λίγης ώρας το ένα από τα άλλα, συνέβησαν χθες,.