

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα λάβει σκληρά αντίποινα εναντίον της Τσεχικής Δημοκρατίας για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωμάτων από την Πράγα.
Η Τσεχική Δημοκρατία απέλυσε το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας το Σάββατο λόγω της υποψίας εμπλοκής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας σε μια έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014 που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.
«Θα προβούμε αντίποινα που θα αναγκάσουν όσους ενορχήστρωσαν αυτή την πρόκληση να κατανοήσουν πλήρως την ευθύνη τους για την καταστροφή των θεμελίων των δεσμών μεταξύ των χωρών μας», ανέφερε το υπουργείο.
Σημειώνεται ότι χθες οι τσεχικές υπηρεσίες Πληροφοριών ταυτοποίησαν ως πράκτορες των υπηρεσιών κατασκοπείας της Μόσχας 18 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Χάματσεκ.
«Δεκαοκτώ υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας πρέπει να εγκαταλείψουν την δημοκρατία μας εντός 48 ωρών», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιτς δήλωσε από την πλευρά του ότι υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία» που εμπλέκουν πράκτορες της GRU, των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, στην έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού το 2014.
«Έχουμε ικανούς λόγους να θεωρούμε ότι πράκτορες της μονάδας 29155 της GRU είναι αναμεμειγμένοι στην έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στο Βερμπετίτσε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι έλαβε τις πληροφορίες χθες, χωρίς να εξηγήσει για ποιον λόγο η τσεχική κυβέρνηση δεν είχε ως τώρα πληροφορίες.
«Η έκρηξη προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημίες και έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων, αλλά κυρίως σκότωσε δύο συμπατριώτες μας», πρόσθεσε ο Τσέχος πρωθυπουργός.
Οι αποκαλύψεις «θα βλάψουν τις ρωσοτσεχικές σχέσεις», προέβλεψε ο Γιαν Χάματσεκ, ο οποίος έχει αντικαταστήσει προσωρινά τον φιλοευρωπαίο προκάτοχό του Τόμας Πέτριτσεκ, ο οποίος απομακρύνθηκε την Δευτέρα από τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν επειδή αντιτάχθηκε στην χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V χωρίς το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο Τόμας Πέτριτσεκ είχε επίσης εναντιωθεί σε ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας σε σχέδιο του πυρηνικού τομέα στην Τσεχία.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση αντίστοιχη με αυτήν του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την απόπειρα δηλητηρίασης στο Σόλσμπερι το 2018», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην υπόθεση Σκριπάλ.
Η Πολωνία ανακοίνωσε την Πέμπτη την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών που κατηγορούνται για «εχθρικές ενέργειες», αφού οι ΗΠΑ έλαβαν αντίστοιχα μέτρα ως απάντηση σε σειρά εχθρικών ενεργειών που αποδίδονται στην Μόσχα.
Η Τσεχική Δημοκρατία «αποφάσισε όπως φαίνεται να κλείσει την πρεσβεία της στην Μόσχα», δήλωσε διπλωματική πηγή στην Μόσχα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Μικτές τάσεις στις μετοχές φαρμακοβιομηχανιών μετά την παρέμβαση Τραμπ για μείωση τιμών φαρμάκων
Οι παγκόσμιες φαρμακευτικές μετοχές κατέγραψαν μικτές τάσεις τη Δευτέρα, μετά την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος.
Το Μεξικό αναμένει πρόωρη αναθεώρηση του εμπορικού συμφώνου USMCA – Οι ΗΠΑ ζητούν να λαμβάνουν καλύτερους όρους
Νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα αναμένει το Μεξικό ότι θα ξεκινήσει η προγραμματισμένη αναθεώρηση του.
ΗΠΑ και Κίνα αναστέλλουν για 90 ημέρες τους δασμούς-Πώς επηρεάζεται η τιμή του πετρελαίου
Σε συμφωνία για τη μείωση των αμοιβαίων δασμών κατέληξαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και.
Το μήνυμα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στον Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «πρέπει τώρα να τηρήσει το δικό του μέρος της.