Σε υψηλή τροχιά, σ’ ό,τι αφορά στα οικονομικά μεγέθη και δη την κερδοφορία τους, συνεχίζουν οι τράπεζες και το τρίτο τρίμηνο του 2024. Πρώτο δείγμα αποτελούν τα άκρως θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς την Παρασκευή 1/11, ενώ εντός της εβδομάδας και τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα καταθέσουν τα «διαπιστευτήριά» τους.
Γράφει ο Νώντας Βλάχος
Σημαίνουσα σημασία για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει η απόφαση των τραπεζικών διοικήσεων να επιταχύνουν τις προσπάθειες για μείωση και τελικώς απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου. Πρόκειται για ένα «εγχείρημα» με ειδικό βάρος και ενδεχομένως κρίσιμο για τις τράπεζες, προκειμένου να βελτιώσουν το κεφαλαιακό απόθεμά τους και να αποκτήσουν ευελιξία στη διανομή μερισμάτων τα επόμενα χρόνια.
Σ’ ό, τι αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα και στην κερδοφορία, οι τράπεζες φαίνεται πως συνεχίζουν τη δυναμική τους πορεία, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει τις διοικήσεις τους σε νέες θετικές αναθεωρήσεις των προβλέψεών τους για τα μεγέθη του 2024. Αυτό έγινε ήδη στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία κατέγραψε υψηλά εξομαλυμένα καθαρά κέρδη στα 932 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, τα οποία αντιστοιχούν σε 0,72 ευρώ κέρδη ανά μετοχή, οδηγώντας σε επικαιροποίηση στόχου για κέρδη ανά μετοχή άνω των 0,90 ευρώ το 2024.
Αναλυτές της τραπεζικής αγοράς επισημαίνουν ότι οι πυλώνες ενίσχυσης της κερδοφορίας των τραπεζών, όπως αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των υπόλοιπων συστημικών και μη τραπεζών, είναι τα καθαρά εσοδα από τόκους, οι προμήθειες, όπως και τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις.
Γιατί επιταχύνουν τις προσπάθειες απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου
Η κίνηση για την απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου αποτελεί το τελευταίο στάδιο στις προσπάθειες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να χαράξουν μία διαχωριστική γραμμή στην αρνητική παρακαταθήκη που τους άφησε η οικονομική κρίση.
Το αρχικό πλάνο προέβλεπε την κατάργηση του αναβαλλόμενου φόρου (Deferred Tax Credits – DTCs) μέχρι το 2041, ωστόσο πλέον οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εξετάζουν τον τερματισμό των DTCs το αργότερο μέχρι το 2034. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει ανάψει το πράσινο φως για αυτή την επιλογή έχοντας ο ίδιος επισημάνει την ανάγκη για αποσβέση των DTCs. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΤτΕ η ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών παραμένει χαμηλή, καθώς τον Ιούνιο του 2024 οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits – DTCs) ανέρχονταν σε 12,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 50,5% των Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 – Common Equity Tier 1 – από 53,5% το Δεκέμβριο του 2023.
Κάθε τράπεζα θα έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα, με την Τράπεζα Πειραιώς-που έκανε την αρχή την Παρασκευή 1/11- να ανακοινώνει ότι θα επιδιώξει να μηδενίσει τον αναβαλλόμενο φόρο στα κεφάλαιά της μέχρι το 2034.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν τη δυνατότητα το 2024 να ξεκινήσουν εκ νέου την καταβολή μερισμάτων για πρώτη φορά από το 2008, αλλά οι δείκτες πληρωμών δεν ξεπερνούσαν το 30%. Τώρα θέλουν τώρα να αυξήσουν σταδιακά το συγκεκριμένο δείκτη σε επίπεδα άνω του 50% τα επόμενα χρόνια.
Σχετικά Νέα
-
Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων
Λογικά δεν θα πρέπει να υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί τη σημασία που έχουν.
-
Έτσι θα καθορίζεται πλέον ο κατώτατος μισθός
Ξεχάστε ότι γνωρίζατε σχετικά με τον κατώτατο έως σήμερα. Και αυτό γιατί το νέο.
-
Μια νέα λογική για την απόδοση του ΦΠΑ: Ενίσχυση Διαφάνειας και Ρευστότητας
Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) εισήχθη στην Ελλάδα το 1987, αντικαθιστώντας τον έως τότε.
-
Η γεωπολιτική αυτονομία της Ευρώπης και τα σχέδια για κοινό ταμείο Άμυνας
Έχουν χυθεί τόνοι μελανιού σε άρθρα και αναλύσεις για την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.