Τραμπ: Φίλος ο Ερντογάν, εξετάζουμε να μη γίνουν κυρώσεις

“Παράθυρο” αποκλιμάκωσης άφησε ανοιχτό ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Ιαπωνία.

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός στο να αναστείλει τις προγραμματιζόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών S 400, λέγοντας ωστόσο πως “η κατάσταση είναι περίπλοκη” και πως εξετάζονται διαφορετικές λύσεις.

“Η Τουρκία ήταν πάντα φίλος μας” σημείωσε με νόημα, προσθέτοντας πως θα επισκεφθεί τη χώρα κάποια στιγμή, χωρίς να ξεκαθαρίζει το πότε. Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο Ομπάμα για το ότι “η Τουρκία δεν μπόρεσε να αγοράσει νωρίτερα αντιπυραυλικό σύστημα από τις ΗΠΑ”.

“Η κατάσταση είναι περίπλοκη γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε δικαίωμα να αγοράσει τους Patriot και αυτό δεν το επέτρεψε η κυβέρνηση Ομπάμα. Γι’ αυτό τώρα αγοράζει άλλο σύστημα. Είναι ένα πρόβλημα, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά η Τουρκία είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος μας”, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως οι S-400 είναι προτεραιότητα για τη χώρα του, χαρακτήρισε “φίλο” τον Τραμπ και εξέφρασε τις ελπίδες του να “συνεχιστεί η αλληλεγγύη” ανάμεσα στις δύο χώρες.

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση όσον αφορά τη συμφωνία για την απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας των ρωσικών S-400, τονίζοντας πως πλέον μπαίνει σε εκκίνηση η διαδικασία παράδοσης κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία αν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για την απόκτηση των S-400. Ωστόσο η Τουρκία έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις αυτές.

Σε δηλώσεις που έκανε πριν από τις συνομιλίες που αναμένεται να έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Ιαπωνία, ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί ο πρώτος αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου ως το 2023.

Σχετικά Νέα